Žampiony jsou nejčastější nakupovanou houbou v českých supermarketech. Málokdo však ví, jaké množství minerálů a zdraví prospěšných látek se v nich skrývá. Kromě dobrého pokrmu tak dodáte jejich konzumací tělu živiny, které potřebuje.
Skvělá směs vitamínů a minerálů
A co se všechno pod kloboučkem téhle chutné houby skrývá? Je to směs obsahující vitamín A, vitamíny B1 a B2, kyselinu listovou, draslík, fosfor, železo, vápník, sodík, jód a zinek. Proto i odborníci doporučují konzumaci žampiónů. Vyvážená strava a pestrý jídelníček jsou tou nejlepší cestou ke zdraví a žampiony by měly být její součástí. Tyto houby také obsahují antioxidanty, což jsou látky, které podpoří vaši imunitu.
A že nejíte houby? Žampiony nechutnají jako většina hub a ani nemají jejich typické aroma. Zkuste je v houbovce nebo je může přidat do zapečených těstovin. Třeba jim nakonec přijdete na chuť.
Žampiony jsou dietní, ale hůře se tráví
Jelikož žampiony obsahují málo kalorií, jsou vhodné pro lidi s nadváhou. Dobře vás zasytí a přitom si nemusíte dělat žádné výčitky. Ideální způsob přípravy je vaření, dušení, grilování, případně i více kalorické smažení. Můžete je však sušit, zavařovat nebo i mrazit. Při mražení pozor. Jak nejlépe uchovávat houby si můžete přečíst v našem starším článku. Syrové se konzumují pouze mladé.
Jednou z mála nevýhod žampionů, stejně jako ostatních hub, je jejich horší stravitelnost. Pokud máte problémy se žaludkem nebo trávením, houbám se raději úplně vyhněte. Konzumace žampionů se nedoporučuje ani při dně.