Tři tipy jak uchovat houby

Sezóna houbaření se blíží a někdy se stane, že najdeme takové množství hub, které čerstvé nespotřebujeme a nebo si prostě chceme udělat zásobu na zimu. Postupů, jak zpracovat a uchovat houby co nejdéle, je mnoho. Zde najdete tipy na tři nejběžnější způsoby skladování hub – sušení, mražení a zavaření.


Jak na sušení hub

Ideální je sušička, která hravě zvládne proces, který běžně trvá několik dnů, za pár hodin. Nemáte-li sušičku, postupujte stejně jako naši předkové. Očištěné a nakrájené houby naskládejte na rámy se sítí a sušte je na stinném a vzdušném místě. Poté je ještě chvilku dosušte v troubě. Pokud je slunečno, můžete plátky hub pokládat na plechy a sušit je přímo venku. Usušené houby uzavřete do sklenice. Takto vydrží až rok.

Jak uchovat houby v mrazáku

Houby opět očistěte a nakrájejte. Ideální je houby lehce podusit na másle, ale pokud je povaříte jen ve vodě, nic se nestane. Stačí 4 minuty. Do mrazáku je vkládejte v mikrotenových sáčcích nebo plastových krabičkách v takovém množství, o němž víte, že jej využijete na jedno vaření. V mrazáku vydrží šest měsíců.

Při rozmrazování nechte houby volně při pokojové teplotě a jakmile změknout, spotřebujte je. Rozmrazené houby opakovaně nezamrazujte.

Čtěte také:
JIDÁŠOVO UCHO PODPORUJE IMUNITU

Jak zavařit houby

Opracované houby dejte do hrnce s rozpuštěným sádlem. Sádla použijte dvojnásobek oproti houbám. Směs duste při mírné teplotě podobně jako škvarky a poté ji nalijte do vyvařených sklenic, které ihned uzavřete a otočte víčkem dolů. Takto zpracované houby vydrží přibližně tři měsíce.

Jsou i další způsoby, jak houby uchovat. Uvedené způsoby však patří k těm nejjednodušším a časově nejméně náročným.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kupte si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
Zobrazit formulář pro nákup