Tuky a vyvážená strava? Češi tápou, co jíst

K zdravému životnímu stylu patří vyvážená a pestrá strava. Většina Čechů se v základech vyvážené výživy teoreticky orientuje. V praxi ale mnoho lidí tápe v tom, z jakých zdrojů přijímat jednotlivé složky stravy, jako jsou tuky. Ukázal to průzkum agentury Ipsos pro společnost Upfield, výrobce margarínů Rama, Hera, Flora a Perla.


Češi vědí, že vyvážená strava by měla být pestrá a zahrnovat různé složky. Podrobnější pohled však ukazuje, že znalosti o výživě často zůstávají na obecné rovině. Značná část lidí totiž nemá přesnou představu o zdrojích jednotlivých živin. Vyplývá to z průzkumu zaměřeného na vnímání vyvážené stravy a role tuků ve výživě, který pro společnost Upfield zpracovala agentura Ipsos.

Sedm z deseti Čechů si myslí, že tuky živočišného i rostlinného původu patří do vyvážené stravy. To potvrzuje MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol. „Tuky můžou být živočišného nebo rostlinného původu a ve výživě je potřebujeme. Jsou nejen zdrojem a zásobárnou energie, ale tvoří i významnou součást membrán našich buněk a tkání. Rovněž některé vitaminy (A, D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích. Pro udržení a podporu našeho zdraví je tak příjem tuků nezbytný,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc.

Mylné představy o margarínu i o másle

Pokud jde o tuky rostlinného původu, většina Čechů (57 %) je považuje za zdravé. Zároveň ale rozdílně vnímají různé formy rostlinných tuků. Olivový olej považuje za součást vyvážené stravy pětkrát více lidí (74,6 %) než margarín (14,2 %) – přitom i ten se skládá z rostlinných olejů a dnes již není důvod se mu vyhýbat. „Změna výroby v průběhu času udělala pokrmové rostlinné tuky zdravějšími, protože na potřebnou míru snížila výskyt trans-mastných kyselin. Roztíratelný rostlinný tuk má tak významné místo v naší výživě, jeho použití je praktické a v rámci vhodného výběru může být i zdravotně přínosné,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal, CSc.

Zkreslené představy se podle průzkumu týkají i másla. Každý sedmý Čech (14 %) chybně považuje máslo za rostlinný tuk, přestože ve skutečnosti jde o tuk živočišného původu. Ve vnímání másla jsou Češi rozpolcení: za součást vyvážené stravy ho považuje 45,8 % lidí.