Jak poznat kvalitní kávu a čaj? Přinášíme několik tipů

žena se šálkem
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Poznat kvalitní kávu nebo čaj může být někdy oříšek. Samozřejmostí je kupovat je ve specializovaných prodejnách, ideálně v čajovnách a pražírnách. V supermarketech totiž bývají často i roky staré, zvětralé, dávno připravené o chuť a jednoduše i nekvalitně zpracované. Dobře můžete nakoupit i online. Nyní se ale pojďme podívat na konkrétní tipy, jak poznat kvalitu čajů i káv.

Jak poznat kvalitní čaj

Pokud si chcete svůj čaj opravdu vychutnat, je vhodné vybrat takový, který bude co nejkvalitnější a plný chuti. Poznat ho můžete následovně:

Sypané čaje bývají kvalitnější než sáčkové

Není žádnou novinkou, že sypané čaje bývají kvalitnější než ty v sáčcích. Přestože i porcovaný čaj může být kvalitní, jedná se spíše o výjimky. Zatímco sáčky obsahují obvykle jen čajový prach, umělá aromata a barviva, tak v těch sypaných bývají celé čajové lístky, kousky ovoce i bylin. Už od pohledu je zkrátka patrné, že sypaný čaj vypadá lépe. I jeho vůně bývá mnohem výraznější a přirozenější.

Základem je neprodyšné balení

Dost často bývá první věcí, kterou na čaji vidíte, jeho balení. Už to vám může ledacos napovědět. Kvalitní čaj totiž mívá také kvalitní obal. Ideálně neprodyšný, který brání přístupu okolního vzduchu, světla a také pachů. Ty totiž mohou čaj znehodnotit, což si výrobci prvotřídních čajů velmi dobře uvědomují. Tento bod platí i u kávy – kvalitní balení je jednoduše základ.

Čajové lístky i ovoce musí být neporušené a čerstvé

Kvalitní čaj bezpečně poznáte podle jeho vzhledu a vůně. Čajové lístky by měly být celé a neporušené – tedy s výjimkou čajů, kde se lístky lámou záměrně, což jsou například některé černé nebo oolong čaje. Jak čajové lístky tak případné ovoce a bylinky musí vypadat čerstvě, mít plnou barvu a krásně vonět. V čaji by se neměly nacházet žádné stonky ani větvičky, které mu na chuti nijak nepřidávají.

Nejprodávanější čaje:

Jak poznat kvalitní kávu

Výběr kávy může být stejně, ne-li více náročný než výběr čaje. Následující tři body jsou základem, kterým se můžete při jejím výběru řídit.

Zrnková káva je vždy lepší

Čerstvě umletá káva chutná a voní nejlépe. Důvodem je, že jakmile kávová zrna umelete, spustí se v nich oxidační proces. Ten během velmi krátké chvíle začne její kvalitu neblaze snižovat. Nejlepší variantou je proto vždy kupovat kávu zrnkovou a před každou přípravou svého povzbuzujícího šálku si ji čerstvě namlít.

Důležité je datum upražení

Důležité při výběru kávy je zjistit, kdy byla upražena. Naprostá většina u nás prodávaných káv je jednoduše stará a zvětralá. Ideálně kupujte kávu co nejčerstvější, která byla upražena nedávno. Pokud si chcete vychutnat plnou chuť, měli byste kávu spotřebovat do 2-3 měsíců od data upražení. Jakmile bude starší, její chuť i vůně začnou upadat.

Nejprodávanější zrnková káva:

Arabika, nebo robusta? Dva druhy, mnoho rozdílů

Pokud toužíte po opravdu kvalitní kávě, je třeba znát rozdíl mezi těmito dvěma plantážními druhy. Arabika se pěstuje na menších plantážích, obsahuje méně kofeinu, má delikátnější chuť i vůni, větší zrna a je obecně kvalitnější. Robusta je méně aromatická, nese stopu hořkosti, vyjde cenově levněji a obvykle mívá kvalitu nižší. I když jsou samozřejmě výjimky. Nejlepší robusty jsou stejně vynikající jako arabiky. Obecně lze ale říci, že robusty se cení především pro své povzbuzovací účinky, zatímco arabiky pro svou chuť a vůni.

O Autorovi:

Copywriterka, která se věnuje psaní na částečný úvazek od roku 2020. Studuje český jazyk a literaturu na VŠ, aby se jednoho dne mohla tvorbě textů věnovat naplno. Zaměřuje se především na zdravotnická a podobná témata, nicméně nijak se neomezuje, co se námětů týče. Dokáže se ponořit do různorodých témat a poté je čtivou a poutavou formou předává čtenářům.


Eva Švandová

Copywriterka, která se věnuje psaní na částečný úvazek od roku 2020. Studuje český jazyk a literaturu na VŠ, aby se jednoho dne mohla tvorbě textů věnovat naplno. Zaměřuje se především na zdravotnická a podobná témata, nicméně nijak se neomezuje, co se námětů týče. Dokáže se ponořit do různorodých témat a poté je čtivou a poutavou formou předává čtenářům.

Další články