Bazalka chutná, voní a pomáhá

Tuhle skvělou bylinku máme spojenou především s italskou kuchyní. Bazalka je skvělá na pizzu nebo do těstovin. Z části je pravda, že je původem z Itálie, protože do celé Evropy ji rozšířili staří Římané, kteří ji jako první Evropané pěstovali.


Bazalka vonná (nebo také pravá) je celý název této bylinky a svůj skutečný původ má v Indii, odkud se rozšířila do Egypta. Tam se také Římané s bazalkou poprvé setkali. Rychle objevili její chuťovou prvotřídnost a pro její vůni ji začali používat, po vzoru Egypťanů, také do různých olejů.

Dnes se bazalka využívá jako čerstvá rostlina nebo jako sušená bylinka a uplatňuje se hlavně v kuchyni. Čerstvá je skvělá s rajčaty, mozzarellou a olivovým olejem. Sušená se používá jako kořenící přípravek pro širokou škálu pokrmů. Skvělá je na ryby, do omáček, do salátů nebo k červenému masu. Kromě výjimečné chuti má i léčivé účinky, protože pomáhá s trávením a uvolňuje křeče. Také má lehké antibiotické účinky a v kombinaci s jinými bylinkami (např. s meduňka nebo kozlíkem lékařským) pomáhá při stresu, psychickém vypětí a nespavosti. Dále podporuje imunitu, protože má antimikrobiální účinky a navíc posiluje srdeční činnost.

rajčata, mozzarella, bazalka

Bazalku lze také použít jako silný odvar na hojení hnisavých ran. Slabší odvar se dá použít jako čaj pro uvolnění průdušek a může se pít i při kašli. Stejně tak pomáhá tvořit mateřské mléko.

Pro její široké spektrum blahodárných účinků, skvělou chuť a vůni, se bazalka stala bylinkou, kterou si lidé pěstují i v našich zeměpisných šířkách. Její pěstování je nenáročné, dobře roste doma za oknem a v letních měsících může být venku. Lístky se sbírají průběžně a lze je přímo konzumovat nebo sušit. Jedinou nevýhodou je fakt, že je tato bylinka jednoletka a tak se musí každý rok vysazovat znovu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kupte si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
Zobrazit formulář pro nákup