Jidášovo ucho podporuje imunitu

jidášovo ucho
Foto: Pixabay

Boltcovitka, neboli Jidášovo ucho (Auricularia auricula-judae), je skvělým prostředkem k posílení imunity. Ačkoliv to možná na první pohled nevypadá, jedná se o jedlou houbu a její výskyt je vcelku hojný. Roste celoročně na mrtvém dřevě listnatých stromů a keřů.

Jidášovo ucho poznáte snadno, a to podle jeho červenohnědé až kaštanové barvy. Na omak je to houba rosolovitá až lepkavá a kloboučky jsou pružné. Spodek boltcovitky je světlejší. Houba vyrůstá směrem vzhůru až do velikosti 10 cm a zpravidla se vyskytuje ve skupinách. Nejlepší čas, kdy tuto houbu hledat, je období po dešti. Pátrejte na pahýlech dubů, jasanů, buků, ale hlavně na černém bezu, kde se uchu daří nejlépe.

boltcovitka, jidášovo ucho
Foto: Pixabay

Jidášovo ucho se v kuchyni využívá především do polévek nebo k hovězímu masu. Dá se použít jak čerstvé, tak sušené. Konzumace této houby příznivě působí na imunitu a zejména v chladném období roku oceníte její neustálý výskyt. Kromě podpory obranyschopnosti organismu působí preventivně proti srdečním příhodám, zabraňuje srážlivosti krve a má na ni pozitivní účinky.


reklamní prostor

Další články

Cookie Consent with Real Cookie Banner