Naučte se správně skladovat kávu, aby byl každý šálek dokonalý

espresso
Zdroj obrázku: Volodymyr_Shtun / Shutterstock.com

Milujete kávu, ale ne vždy se vám daří doma vykouzlit chutný šálek tohoto nápoje? Možná je na vině nesprávné skladování, které i z kvalitních zrn udělá nepříliš chutnou směsku. Následující tipy vám pomohou zorientovat se v problematice skladování kávy na výbornou.

Hlídejte si datum pražení

Správné skladování kávy začíná ještě před nákupem. Platí totiž, že chuť kávy je dána díky olejům, které se v zrnkách nacházejí. Tyto jedinečné sloučeniny se při pražení uvolňují, ale poté se zase začnou rychle rozpadat. Káva by tedy měla být vždy čerstvě napražená – káva by neměla být starší než dva týdny od pražení. Proto jí vždy nakupujte pouze tolik, kolik jste schopni spotřebovat třeba do týdne. Delší skladování skutečně výrazně snižuje kvalitu kávy.

Kam ji uložit?

Aby si káva zachovala své vlastnosti co nejdéle, je třeba zamezit přístupu vzduchu, světla a vlhkosti. Je-li to možné, preferujte prodej úžasné kávy v hermeticky uzavřených sáčcích nebo vakuových obalech. Tak je káva vůbec nejlépe chráněná před vzduchem a vlhkostí. Pro další skladování je vhodné pořídit speciální dózu na kávu, která je neprůhledná a s poctivým uzávěrem. Ideální jsou dózy, které vytvoří vakuum při každém zavření. Vybírejte vždy nádobu tak, aby její objem co možná nejvíce korespondoval s objemem kávy. Tak bude uvnitř minimum vzduchu a káva nebude mít šanci se tak rychle zvětrávat.

Do lednice určitě ne

Někteří lidé věří tomu, že káva zůstane zaručeně čerstvá, pokud ji dáme do lednice. Rozhodně je to ale mýtus, který je třeba vyvrátit. Spíše tomu bude naopak. Vlhkost a káva k sobě totiž rozhodně nepatří. Jestliže máte kávy nadbytek, je možné využít mrazničku. Balení ale nejprve vložte do igelitového pytlíku a můžete ji nechat zmraženou klidně i několik měsíců. Pokud kávu jedno rozmrazíte, zpět do mrazáku ji už nevracejte.


Další články

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru