Sůl nad zlato

sůl

Dovedete si představit vaření bez soli? Jak je sůl potřebná, je dobře vidět v pohádce Byl jednou jeden král, určitě jste se o tom ale sami mnohokrát přesvědčili při dochucování jídel. Sůl lidé znají minimálně pět tisíc let. Tehdy ji staří Peršané, Egypťané a Indové používali hlavně k léčebným účelům, které také v tomto článku zmíníme. Pro nás je důležitá především v kuchyni.

Sůl v kuchyni

Koření mají často určitá specifika. Kari koření je specialitou asijské kuchyně, bazalka je typická pro Itálii, sůl ale takto vymezit nelze, používá se totiž ve všech světových kuchyních a dává se snad do všech nesladkých pokrmů, a to nejen kvůli dochucování. Špetka soli nejen zvýrazňuje chuť jídel, ale také potraviny konzervuje, zamezuje množení bakterií a pomáhá při sušení masa a ryb. Sůl však používají i cukráři a pekaři a určitě byste ji nečekali v čokoládách nebo v karamelu. Bez soli si nelze představit omáčky, polévky ani maso a ryby. Sůl je zkrátka všude.

Léčebná síla soli

Kromě kuchyňského využití lze sůl použít i k léčebným účelům. Nejstarší dochované prameny o léčebné síle soli zmiňují vnější použití při kožních problémech a vnitřní použití při střevních problémech, případně k očistným rituálům. V současnosti se sůl využívá do koupelí nebo se inhaluje při problémech s dýchacími cestami. Také je důležité zmínit, že sůl je významnou složkou všech organismů, a proto je její konzumace nutná.

Čtěte také:  Tajemství kmínu

Jód v kuchyňské soli

Jodid draselný se v současné době na našem území přidává do kuchyňské soli jako prevence, která má zamezit nedostatku jódu v potravě. Tento prvek je velmi důležitý pro normální fungování organismu, především mozku. Nedostatek jódu způsobuje problémy se štítnou žlázou. V dětství je jód důležitý pro vývoj mozku a jeho nedostatek způsobuje mentální poruchy.

Sůl v přírodě

Běžná kuchyňská sůl (tedy chlorid sodný, zn. NaCi) se v přírodě vyskytuje jako minerál halit. Chlorid sodný je dobře rozpustný ve vodě, a proto se ho většina vyskytuje v mořích a oceánech. V pevném skupenství se sůl nejvíce vyskytuje v oblastech bývalých moří, kde vznikla její ložiska a odkud se dnes těží a dále zpracovává. Solné doly nalezneme snad ve všech oblastech světa.

O Autorovi:
autorka

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.


Lucie Čechová

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.

Další články