Špenát není jen železo, obsahuje mnoho dalších prospěšných látek

špenát
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Jaro je tu v plné síle. Nenechte se polapit jarní únavou a buďte při síle také. Dopřejte vašemu tělu dostatek vitamínů, nejlépe těch zelených. Udělejte si smoothie z divokých bylin nebo se nechte inspirovat Pepkem námořníkem a dejte si špenát.

Původ špenátu je nejspíše v Persii

V Evropě byl špenát neznámý až do pozdního středověku a za jeho rozšířením na starý kontinent z Persie stojí především jeho pověst. Již dříve se vědělo, že „kdesi na východě“ pěstují listovou zeleninu, která podporuje zdraví. Špenát se začal objevovat nejprve mezi movitějšími lidmi, ale už v roce 1390 je běžně uváděn jako součást jídelníčků.

Železná bomba? Zdaleka ne!

Špenát setý se dlouho těšil pověsti zeleniny, která je neskutečně bohatá na železo. Skutečnost je však jiná. Ve skutečnosti obsahuje stejně železa jako jiná listnatá zelenina, konkrétně 3 mg na 100 g. Tento mýtus pravděpodobně vznikl na základě mylně uvedené desetinné čárky při vědecké analýze na konci 19. století. Tehdy se mělo za to, že obsah železa ve špenátu je až 35 mg na 100 g. Zajímavé je, že tento omyl byl vyvrácen již ve 30. letech 20. století, přesto je tato fáma stále populární. Možná za to může právě Pepek námořník, který po konzumaci špenátu nabýval neskutečné síly.

Ovšem fakt, že špenát není plný železa, nic nemění na jeho blahodárných a antioxidačních účincích. Tato listová zelenina neobsahuje jen železo, ale je plná dalších dalších tělu prospěšných látek. Obsahuje třeba kyselinu listovou, beta karoten, vlákninu, vitamíny B, C a K. Proto je vhodný jako podpora pro oči nebo i jako podpora celkové imunity.

Špenát v kuchyni

V české kuchyni se špenát nejčastěji používá jako příloha (třeba místo zelí ke knedlíku a masu) nebo jako náplň do masa či na gnocchi. Zkuste zaexperimentovat a konzumujte špenát čerstvý. Jedině tak z něj dostanete nejvíce blahodárných látek. Výborný je jako přísada do ovocného smoothie, lehce povařený k těstovinám nebo gnocchi, k rybám nebo do salátů.

Špenát se vždy snažte kupovat čerstvý, i když jej budete vařit jako přílohu. Mražení mixované směsi nikdy nedosáhnou chuti čerstvé zeleniny a ani z nich neuděláte tak lahodný pokrm jako z čerstvých listů.

O Autorovi:

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.


Lucie Čechová

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.

Další články

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru