reklamní prostor


Mnohostranné využití kurkumy

kurkuma
Foto: Pixabay

Kurkuma může na první pohled připomínat zázvor, ale možnosti jejího využití jsou rozmanitější. Používá se nejen jako koření, barvivo, ale také v léčitelství. Domovinou kurkumovníku je Indie, kde se také nejvíce pěstuje. Na tuto rostlinu však můžete narazit třeba i na Jamajce nebo v Peru.


Historie kurkumy

Pro skvělé barvicí schopnosti bývá kurkuma nazývána „indický šafrán“, a právě proto se začala hojně pěstovat již před 2000 lety. Původně sloužila Indům k barvení oděvů na sytě žlutou, později ji také využili mniši k barvení svých šatů. Dnes se kurkuma jako barvivo využívá zejména v potravinářském průmyslu a dává typickou barvu plnotučné hořčici nebo bezvaječným těstovinám. V domácnosti ji také můžete využít o Velikonocích k barvení vajíček. Kurkuma zároveň zvyšuje trvanlivost potravin.

Čtěte také:  Bazalka chutná, voní a pomáhá

Kurkuma v kuchyni

V kuchyni se nejběžněji používá usušená a rozdrcená na jemný prášek. Známá směs zvaná kari se často skládá z různých druhů koření, ale jejím základem je kromě koriandru, semínka hořčice, pepře, římského kmínu, pískavice a zázvoru právě kurkuma. Známý je též nápoj „zlaté mléko“, který je oblíbený hlavně v Asii a podporuje imunitu a funkci jater. Doma si jej můžete snadno připravit tak, že smícháte kurkumu, kardamom, chilli a zázvor s rostlinným nebo kokosovým mlékem a chvíli vše povaříte. Dle libosti pak můžete s kořením experimentovat a přidat například skořici nebo špetku pepře. Denní pití tohoto teplého nápoje významně podpoří vaše zdraví. Pokud by vám mléko nevyhovovalo, můžete zkusit přidávat kurkumu do ranního smoothie.

kurkuma
Foto: Pixabay

Kurkuma jako přírodní lék

Pravidelná konzumace kurkumy tlumí zánětlivé procesy v těle. Její využití je ale ještě širší a ze směsi dvou lžic medu, lžíce bílého jogurtu, lžíce sušené kurkumy a pěti kapek citronu, si můžete vyrobit vyživující pleťovou masku.






Další články