Dopřejte si čaj o páté

Čaj o páte je anglickou tradicí již od první poloviny 19. století. Tehdy vévodkyně Anna z Bedfordu přemýšlela, jak by mohla využít dlouhou dobu mezi lehkým poledním jídlem a večeří podávanou až kolem osmé hodiny večer. Sama si začala připravovat odpolední svačiny složené z různých zákusků a sendvičů, ke kterým popíjela černý čaj. Jelikož se jí tento rituál zalíbil, postupem času si k sobě začala zvát dámy z okolí. Tato setkání se stala pravidlem a rychle se rozšířila mezi ostatní výše postavenou společnost, včetně královské rodiny. V 19. století byl čaj luxusním artiklem a jeho pití náleželo pouze aristokratům. Mezi běžné Angličany se tento zvyk rozšířil až později a zajímavavostí je, že i když se vžil název „čaj o páté“, jeho podávání probíhá už v dřívějších hodinách.


Pití čaje po anglicku: tradice nebo přežitek?

Odpolední pití čaje po anglicku má mnoho zkostnatělých pravidel, od způsobu držení šálku až po pravidla pro přesné servírování sendvičů. Tato a další pravidla, jako např. způsob prostírání, oblečení a speciální přípravy čaje, jsou dodržována v královské společnosti, mezi aristokraty a v nejlepších hotelech a kavárnách. Ostatní Angličané však tuto odpolední přestávku využívají k vydechnutí během náročného dne a dnešní pití čaje o páté se nese spíše v pohodovém duchu, kdy je kladen důraz hlavně na oddych a pochutnání si na dobře připraveném čaji a svačině. Jelikož se ale jedná o Angličany, určitá pravidla zůstala i nadále platná, a to i v případě přípravy čaje v kanceláři. Zvyk se také rozšířil i mimo Anglii, tak proč si čaj o páté nevychutnat také? Udělejte si odpolední relax po Anglicku, třeba se vám tento rituál natolik zalíbí, že i vy si z něj uděláte tradici.

čajový servis

Anglický čaj a občerstvení

K tomu, abyste si udělali anglickou siestu potřebujete černý čaj, čajové sušenky a sendviče. Podává se zásadně sypaný a černý čaj. Samozřejmě si můžete usnadnit práci čajem v pytlíku, ale přijdete tím o kouzlo okamžiku. Čaj se nesladí, nápoj by jím ztratil svoji silnou chuť. Pro zjemnění je možné použít čerstvé mléko, které se nejprve nalije do prázdného šálku a teprve poté se zalévá hotovým horkým čajem. Komu nevyhovuje mléko, lze si do čaje vložit plátek citronu.

Nezbytnou součástí odpoledního pití čaje je občerstvení. Klasikou jsou čajové sušenky, které se dají běžně koupit v obchodě. Etiketa říká, že se před pojídáním nenamáčí v čaji, ale část Angličanů si nedovede představit, že by si doma sušenky v čaji nenamočila. Ve společnosti je to jiné, tam se sušenky konzumují suché. Další možností sladké svačiny je zákusek.

Hlavní součástí odpoledního čaje je ale sendvič, a to úplně jednoduchý. Angličané milují lehké okurkové sendviče, jejichž příprava je jednoduchá – z toustového chlebu se odkrájí kůrky, chléb se namaže tenkou vrstvou másla a mezi chleby se naskládají tenké plátky čerstvé okurky. Správně připravené sendviče jsou servírovány na podnose a rozkrájené na malé trojúhelníky. Další oblíbenou variantou jsou sendviče s uzeným lososem a kapkou citronu.

Pravá anglická odpolední svačinka není nijak složitá a můžete si jí dopřávat i vy. Stačí dodržovat výše uvedená jednoduchá pravidla, a pokud si budete chtít tuto chvilku ještě vylepšit, můžete k servírování zvolit hezké porcelánové šálky, typickou konvičku na čaj, prostírání a hezký ubrus. Přiblížíte se tak opravdové ostrovní tradici.

sandwich


Jak bude reklama vypadat?
-
Kupte si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
Zobrazit formulář pro nákup