Žampiony jsou nejčastější nakupovanou houbou v českých supermarketech. Málokdo však ví, jaké množství minerálů a zdraví prospěšných látek se v nich skrývá. Kromě dobrého pokrmu tak dodáte jejich konzumací tělu živiny, které potřebuje.
Skvělá směs vitamínů a minerálů
A co se všechno pod kloboučkem téhle chutné houby skrývá? Je to směs obsahující vitamín A, vitamíny B1 a B2, kyselinu listovou, draslík, fosfor, železo, vápník, sodík, jód a zinek. Proto i odborníci doporučují konzumaci žampiónů. Vyvážená strava a pestrý jídelníček jsou tou nejlepší cestou ke zdraví a žampiony by měly být její součástí. Tyto houby také obsahují antioxidanty, což jsou látky, které podpoří vaši imunitu.
A že nejíte houby? Žampiony nechutnají jako většina hub a ani nemají jejich typické aroma. Zkuste je v houbovce nebo je může přidat do zapečených těstovin. Třeba jim nakonec přijdete na chuť.
Žampiony jsou dietní, ale hůře se tráví
Jelikož žampiony obsahují málo kalorií, jsou vhodné pro lidi s nadváhou. Dobře vás zasytí a přitom si nemusíte dělat žádné výčitky. Ideální způsob přípravy je vaření, dušení, grilování, případně i více kalorické smažení. Můžete je však sušit, zavařovat nebo i mrazit. Při mražení pozor. Jak nejlépe uchovávat houby si můžete přečíst v našem starším článku. Syrové se konzumují pouze mladé.
Jednou z mála nevýhod žampionů, stejně jako ostatních hub, je jejich horší stravitelnost. Pokud máte problémy se žaludkem nebo trávením, houbám se raději úplně vyhněte. Konzumace žampionů se nedoporučuje ani při dně.
Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.