Vavřín neboli bobkový list je v kuchyni nenahraditelný

bobkový list
Foto: Pixabay

V době Římské říše symbolizoval vavřín vítězství a nejspíš proto dostal název vznešený. Věncem z jeho listů byli korunováni slavní vojevůdci a hrdinové. Samotné listy jsou ve velké dávce lehce narkotické, ale v malých dávkách jsou nedílnou součástí evropské kuchyně. Rostlina se do Evropy dostala z Malé Asie a v současnosti hojně roste divoce ve Středomoří, odkud si můžete zkusit pár lístků přivézt. Keř poznáte snadno, protože je velmi vysoký a promnutím lístků se ihned uvolní jeho typické aroma. Vavřín vznešený se dá jednoduše pěstovat i v našich podmínkách.

Pokud si listy přivezete z jižní Evropy čerstvé, uložte je do dolní části lednice, případně je usušte. Sušení je nejpraktičtější způsob uchovávání a následné využití je snadné. Sušené vavřínové listy neztratí téměř nic ze své chuti ani vůně. Pro pěstování je ideální místo za oknem v květníku, v létě může být rostlina venku. Lístky se sklízejí celoročně. Z vavřínu můžete využít i bobule, podle kterých se vavřínu v našich zeměpisných šířkách říká „bobkový list“. Z bobulí můžete vylisovat olej, případně z nich vyrobit zajímavý likér.

Vavřín je výborný do omáček, polévek, ke zvěřině či rybám. Dobrý je také ke kyselým pokrmům. Sušené lístky vydrží více jak rok, takže mohou být v kuchyni stále po ruce. Bobkový list také odpuzuje hmyz a dále se využívá v léčitelství jako čaj z čerstvých listů, které mají detoxikační a antiepileptické účinky.

O Autorovi:

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.


Lucie Čechová

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.

Další články

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru