Poznejte nekonvenční, ale moderní způsoby přípravy kávy

ledová káva
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Svět kávy je natolik rozmanitý, že se jej vyplatí neustále zkoumat. Ať už jde o poznávání tradičních kávových destinací, objevování nových chutí či postupů přípravy kávových nápojů, vždy vás tento úžasný černý nápoj má čím překvapit. V dnešním článku se zaměříme na neobvyklé, ale přesto moderní způsoby přípravy kávy.

Cold brew

Cold brew není jen tak ledajaká ledová káva. S teplou filtrovanou kávou má totiž společného více, než by se mohlo na první ochutnání zdát. Cold brew si totiž zachovává všechna pozitiva teplého nápoje, chuťovou plnost i povzbudivé účinky. Pokud tedy v teplých měsících hledáte osvěžení a máte rádi kávu, nemusíte nic víc řešit.

Velkou výhodou nápoje „cold brew“ je jeho jednoduchá příprava, kterou zvládnete snadno i doma. Základem je macerování, tedy dlouhé louhování za studena. Potřebovat budete nahrubo namletou arabiku, kojeneckou nebo filtrovanou vodu, přičemž míchání obou ingrediencí probíhá v poměru 1:10. Protřepanou směs vložte ideálně na 12 hodin do lednice a poté ji přefiltrujte. Nápoj lze podávat s mlékem nebo plátkem citronu. Skvělou chutí této osobité ledové kávy uděláte radost nejen sobě, ale i všem návštěvám.

Nitro cold brew

Toto cold brew vyšperkované dusíkem představuje skutečnou evoluci v přípravě kávy. Základem je výše popsané cold brew, ale po maceraci je potřeba kávu pomocí speciálního přístroje nasytit dusíkem. Výsledkem je lahodný ledový nápoj plný bublinek, který skvěle vypadá ve vysoké průhledné sklenici. Chuťově se přibližuje sladkým lehkým nápojům a ocení jej i ti, kteří klasické kávy, jako je espresso nebo americano, pijí jen výjimečně.

Nitro cold brew
Nitro cold brew. Foto: Unsplash

Příprava „nitro cold brew“ je v domácích podmínkách nemožná, pokud nemáte speciální přístroj. Ten se samozřejmě dá koupit, nicméně počítejte s částkou v řádu desítek tisíc. Špičkové kavárny vám jej však rády nachystají.

Kávové nealko mojito

Kávu lze jako výrazný chuťový doplněk použít i tam, kde byste to zrovna nečekali. Třeba u koktejlů. Naším tipem je nealkoholické mojito, samozřejmě kávové.

Nejprve připravte klasické espresso. Dále si nachystejte čerstvou mátu, třtinový cukr a limetku, kterou co nejvíce vymačkejte do nádoby, ve které budete míchat výsledný nápoj. Šťávu promíchejte s mátou a cukrem, přidejte nadrcený led a vše zalijte kávou. Sklenici nakonec můžete zdobit mátou nebo jahodami.

Nealko mojito s kávou chutná báječně a perfektně osvěží. Podobně můžete vymýšlet i další kávové nápoje inspirované vašimi oblíbenými koktejly. Základem je vždy správný druh kávy a vyvážený poměr ingrediencí.


Další články