Každý milovník kávy ví, že pro skvěle podávanou kávu je zapotřebí, dodržet pár pravidel co se přípravy týče. Jak udělat tu nejlepší kávu v mocca konvičce, a jaké nejlepší kávovary na českém trhu jsou, Vám prozradíme v našem článku níže.
Zásadní vliv na chuť kávy má velkým podílem správná péče o kávové zrna, a použitá vhodná voda, která s příznivým chemickým profilem dodá kávě tu pravou chuť a aroma.
Pravidlo, které pro přípravu dobré kávy musí znát každý
Prvním a zásadním vlivem na dobrou chuť kávy, tvoří kávové zrno. Vzduch a vlhkost, se mohou na jeho chuti zásadně podepsat. S pravidlem 15 zachováte kávě chuťové vlastnosti. Tajemství těchto pravidel spočívá v tom, že:
- káva musí být upražena do 15 měsíců od její sklizně,
- po upražení se káva musí umlít do 15 dnů,
- následně namletou kávu je zapotřebí spotřebovat do 15 dnů.
Budete-li dodržovat pravidla, káva bude vždy svou chutí dokonalá a osvěžující. Při výběru v obchodě rozhodně upřednostňujte kávu zrnkovou. Mletá káva své vlastnosti dobré chuti a kvality vytrácí, i přesto, že je zabalená ve vakuovém balení. Zrnkovou kávu nikdy nemelte dopředu, nejen, že káva ztrácí své aroma, ale především dobrou chuť.
Co dále škodí dobré kávě?
Voda je dalším nepřítelem dobré kávy, při výběru vody si proto dejte pozor na její chemické složení a teplotu. Voda má sama o sobě specifickou chuť, a tím by kávové aroma mohla přebít a znehodnotit. Používáte k přípravě kávy vodu z kohoutku? Nechte si udělat na svou vodu rozbor, který vám ukáže hodnoty chemického složení.
V případě, že by voda byla tvrdá, existují filtry na změkčení vody. Mimo to existuje opravdu mnoho řešení, od filtračních konvic až po filtry, které se mohou nasadit na kohoutek.
Zrno máte kvalitně a čerstvě umleté, voda má ideální chemické složení, ale káva je pořád bez chuti a nechutná vám? Možná jste zalili šálek kávy vroucí vodou, a ta kávu připravila o chuť. Při zalití kávy vroucí vodou se v zrnech uvolňují rezidua, které vznikají při pražení. Ty pak způsobují hořkost a spálenou chuť.
Jaká je ideální teplota vody?
Ideální teplotou vody je 90 stupňů, jestliže vodu ohříváte ve varné konvici, pak po vypnutí počkejte přibližně půl minuty. Za půl minuty voda klesne ze 100 stupňů na požadovaných 90 °C, a tím se už nestane, že by vám káva nechutnala.
Podle čeho poznám kvalitní kávu?
Samozřejmě každý z nás nemůže být profesionálem. Existují však různé recenze kávy, které poukazují na produkty a jejich kvalitu. Poradí vám, které kávy jsou ty nejlepší na espresso, nebo jak připravit kávu v mocca konvičce. S mocca konvičkou si doma uvaříte velmi dobrou kávu, a to i bez drahého kávovaru. Podívejte se na srovnávací test a recenzi těch nejlepších mocca konviček pro rok 2021, které nemohou ráno chybět žádnému milovníku dobré a kvalitně připravené kávy. Nechte si poradit, jak správně mocca konvičku vybrat.
A co takový kávovar
Jsou tu mezi námi i takoví, co si přípravu kávy bez kávovaru nedokážou představit. Nevíte, podle čeho kávovar vybírat, zda podle tlaku a teplotě, výkonu či objemu? Pro tyto trable si pro vás vyber-si.cz připravil seznam těch nejlepších kávovarů z hodnocení, recenzí i testů od zákazníků.