3 důvody, proč si navždy oblíbíte dietu v krabičce

Zdravé stravování

Diet existuje celá řada. V honbě za štíhlým tělem hubneme hlava nehlava a nejednou se necháme strhnout k mnohdy až nebezpečným metodám hubnutí. Hladovíme, striktně vynecháváme určité druhy potravin či saháme po jídlech syntetického původu. Krabičková dieta je v těchto směrech odlišná, a tak není divu, že je dlouhodobě jednou z nejoblíbenějších a nejúčinnějších diet. Prozradíme vám hned 3 důvody, proč si ji také zamilujete.

Důvod 1: Nemáte hlad

Podprahový odpor k dietám pramení z toho, že jsme v zajetí strachu z hladovění, což je velmi stresující, a hlavně proti funkčním principům redukce hmotnosti. „Jestliže si tělo zvykne na snížený příjem potravy a energetický příjem mu příliš omezíme, dosáhneme hned několika nežádoucích efektů. Tělo začne ztrácet nejen tuk, ale také svalovou hmotu. Dále dojde k produkci stresového hormonu kortizolu. Ten zvyšuje hladinu cukru v krvi a může způsobit, že naopak kila nabereme a do třetice se můžeme dopracovat až k poruchám příjmu potravy. Krabičková dieta je postavena na pravidelném příjmu kvalitního jídla, které reflektuje energetické nároky právě vašeho organismu. Optimální porce pestré a zdravé stravy jsou rozděleny do průběhu celého dne, a protože jsou v jídle celého dne zastoupeny všechny makronutrienty, nedostavují se pocity hladu a nepronásledují nás náhlé záchvaty žravosti,“ říká Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování, která se věnuje sestavování dietních jídelníčků pro krabičkovou dietu.

Příjemné je, že i v rámci krabičkové diety si můžeme bez obav dopřát sladké jídlo. To se nejčastěji objevuje jako dopolední svačina a může se jednat například o ovocný muffin, teffový koláček s ricottou, tvaroh s ovocem, ovesnou kaši s oříšky, croissant s meruňkovým krémem, pohankové lívance s ovocem a cottage apod. Právě i přítomnost sladkých jídel v krabičkové dietě je pro řadu lidí vítaným prvkem dietního režimu.

Zdravé stravování

Důvod 2: Hubnete

Dietu podstupujeme za jediným účelem, kterým je redukce hmotnosti. A pomocí krabičkové diety rozhodně zhubneme, a co je na tom nejlepší, děje se to pro tělo zdravým způsobem, nemusíme k tomu bezpodmínečně zařadit sportovní aktivitu a eliminujeme opětovné nabrání nechtěných kilogramů zpátky po ukončení diety. Jak to? „Jojo efekt, tedy rychlé nabrání pracně shozených kilogramů po ukončení diety může nastat zejména u diet postavených na hladovění nebo jednostranně orientovaných dietách, jako jsou například nízkosacharidové či proteinové diety, kdy jsme dlouhodobě organismus šidili o nějakou základní živinu. Tím, že je krabičková dieta dietou racionálního jídelníčku a pracuje se všemi makronutrienty, čímž myslím bílkoviny, sacharidy i tuky, tak organismus nestrádá a není motivován si po skončení diety udělat zásoby pro další případné období stravovací bídy,“ vysvětluje Kateřina Šimková.

Úplně nejzákladnějším princem hubnutí je energetický deficit. Při redukci ho nenastavujme pod hodnotu bazálního metabolismu, protože bychom si všechny procesy v těle zpomalili a nehubli bychom. Ponížení optimálního energetického příjmu při hubnutí je 20 %.

Zdravé stravování

Důvod 3: Nemusíte počítat kalorie, ani vařit

Úskalím mnoha dietářů je náhlá změna návyků, kdy je zrazuje neschopnost proniknout do tajů nově nastaveného režimu. Neví, jak spočítat svůj energetický příjem, jak poskládat jídlo, aby bylo nutričně vyvážené, odhadnout velikost porcí a nezničit živiny v potravinách. „To všechno chce čas, což pro řadu lidí představuje překážku, kterou může hravě vyřešit profesionálně připravená krabičková dieta. Jen si zvolte renomovaného dodavatele diety v krabičce. Podívejte se, zda disponují vlastním vysokoškolsky vzdělaným nutričním týmem nebo zda nabízejí co nejširší škálu energetických řad jídelníčků, abyste nebyli natlačeni do univerzální diety, která nebude vyhovovat individuálním požadavkům vašeho organismu. Zajímejte se, zda je firma schopna poskytnout vám výjimky v jídle a zda vám dají informace o detailním složení jídla a složení nutričních hodnot. Měli byste znát obsah nejen sacharidů a tuků, ale i jaký podíl z toho tvoří cukry a nasycené mastné kyseliny. Jídlo zavážené každý den v autě s chladicí nástavbou bude čerstvější, než když vám ho zavezou 2x týdně. Dietní jídelníček doporučuji na pár dní zkušebně vyzkoušet, jen tak si uděláte ucelenou představu o službě,“ dává tipy na závěr Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Komfort připravené krabičkové diety spočívá v tom, že vám nutriční odborníci energetickou hodnotu rozpočítají do chodů celého dne a zruční kuchaři upraví do chutné podoby při použití šetrných způsobů úpravy. Na vás zůstane jen jídlo ohřát a v pravidelných intervalech sníst. Osvojíte si tak zdravé stravovací návyky a uděláte si představu o tom, jak má vyvážený a dietní jídelníček vypadat, abyste mohli v naučeném režimu pokračovat sami.


Další články