Grilovací sezóna klepe na dveře a máte-li nový gril nebo se zahradním kulinářstvím teprve začínáte, určitě vás zajímá, jaké vybavení by vám nemělo chybět. Zaměříme se jak na samotné grilování, tak i na následnou údržbu.
Pomůcky pro grilování
K dokonalé přípravě vašich pokrmů budete potřebovat správné příslušenství ke grilu. Základ představuje grilovací nářadí, díky kterému se vám bude dobře manipulovat s připravovanými ingrediencemi. Jedná se především o kleště, velkou vidličku, mašlovačku, obracečku. Vše se dá pořídit v jedné sadě. Důležitým doplňkem je také grilovací pánev.
Praktický doplněk představují grilovací jehly k napichování masa. Díky této jednoduché pomůcce dosáhnete adekvátního propečení, stačí maso propíchnout, upevnit na gril a postupně s ním nad ohněm otáčet. A když už jsme u masa, určitě musíme připomenout grilovací teploměr, díky kterému zjistíte požadovaný stupeň propečení, což se hodí zejména při přípravě steaků.
Některé, zpravidla lépe vybavené grily, umožňují výměnu grilovacích roštů, například za pánev či kámen na pizzu. Existují také uzavírací či přenositelné rošty.
Během grilování rovněž dbejte na vaši bezpečnost. Používejte chňapku či žáruvzdorné rukavice a hodit se může i zástěra.
Čištění grilů
Po každé grilovací párty by měl gril projít údržbou. Čištěním nejenže prodloužíte jeho životnost, ale také zajistíte, abyste při další akci připravovali jídlo v požadované kvalitě. K odstranění nečistot a mastnoty používejte speciální čističe, škrabky a kartáče, které vám práci usnadní. Některé grily toto vybavení obsahují již při zakoupení.
Životnost grilu ovlivňuje i jejich skladování. U menších grilů není jejich uložení problém, větší zahradní grily přes sezónu přikrývejte speciálními nepromokavými plachtami nebo obaly na míru. Na zimu určitě vyčištěný gril uskladněte na suché místo, například do dílny či garáže.