Švestková sezóna právě vrcholí a pokud je nepěstujete pro pálenku, tak se můžete potýkat s jejich nadbytkem, protože tyto plodiny zrají vždy najednou. Švestky ale nemusíte urychleně konzumovat, vařit z nich, nebo dělat koláče. Můžete je sušit, kompotovat nebo je můžete jednoduše zamrazit.
Historie švestek v Evropě
Švestky nejsou původní středoevropskou plodinou, ale pěstování tohoto skvělého ovoce má v naší zemi dlouhou tradici. Už ve čtrnáctém století dovezl společně s vinnou révou jejich sazenice Karel IV. z Francie, kde v mládí strávil mnoho let. už v té době byla švestka dlouhá léta šlechtěna, stala se odolnou plodinou a podle pramenů ze 16. století byla slivoň dokonce nejčastějším ovocným stromem na našem území. Se švestkami se sladilo, dělali se z nich omáčky a vojákům sloužili jako svačina na dlouhých pochodech. Slivoně rostly skoro všude. Na počátku 20. století však došlo k událostem, které je uvrhly do stínu jiných plodin. Švestkám se nedařilo v krutých zimách a navíc čelily dosud neznámé chorobě. Naštěstí definitivně z našeho území nakonec nevymizely a i my si tak z nich můžeme připravovat výborné pochutiny.
Skladování švestek
Nejlepší metodou pro zachování vitamínů v plodech je sušení. V tomto případě to ale není tak jednoduché a rychlé jako s jiným ovocem. Pokud ale budete mít trpělivost, tak v sušených švestkách uchováte téměř všechny cenné vlastnosti, které nabízejí čerstvé. Budou stále chutné a zachovají si tolik potřebnou vlákninu. Švestky nejprve pečlivě omyjte, vypeckujte a neloupejte je. Pokud nemáte sušičku ovoce, můžete použít horkovzdušnou troubu. Rozložte plody na plech s pečícím papírem tak, aby se papíru nedotýkala dužina, ale slupka. Poté je sušte na 50 stupňů přibližně 5 hodin. Troubu následně vypněte na stejnou dobu a zapněte ji znovu, tentokrát na 70 stupňů a na 12 hodin. Pak švestky opět nechte 5 hodin odpočinout a nakonec je na 60 stupňů sušte 3 hodiny. Během sušení vždy hlídejte, jestli se v troubě nedělá pára. Pokud ano, pootevřte dvířka dokud pára nezmizí. Ke konci sušení je můžete orosit studenou vodou a nechte hodinu odstát. Pokud naopak sušičkou disponujete, postupujte podle návodu a dostupných funkcí jednotlivých modelů. Více informací o nich najdete například v testu nejlepších sušiček ovoce. Usušené plody skladujte v chladu a temnu v uzavřených nádobách nebo ve sklenicích.
Další, a mnohem jednodušší variantou, je zamražení. Problém u mražení je hlavně v nedostatku místa v mrazáku. Pokud se však rozhodnete pro mražení, také tak zachováte všechny jedinečné vlastnosti švestek. Plody opět pečlivě omyjte, osušte a vypeckuje. Do mrazáku je dávejte v mikrotenových sáčcích nebo krabičkách rozdělené na množství, o kterém budete vědět, že ho spotřebujete například na jedno pečení.
Kompotování už dnes není moc v módě, ale i tak je jednou z variant, jak skladovat ovoce. Opět je nutné plody omýt a vypeckovat. Do kompotu lze použít třeba hřebíček a skořici. Švestky naskládáme do sklenic a na nálev použijeme 350 g cukru krystal na litr vody. Nálev uvaříme a zalijeme jím švestky ve sklenicích. Sklenice uzavřeme a vaříme asi 20 minut.
Takto lze zachovat plody celé, ale existují i další možnosti. Skvělá jsou například oblíbená povidla. Při uskladňování jakéhokoliv ovoce vždy dbejte na to, jak dlouho jej máte uložené. Plody by měly být v mrazáku maximálně rok, usušené ovoce spotřebujte do dvou let stejně jako kompoty.
Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.