Ženy touží být krásné, což platí samozřejmě i pro dobu těhotenství, proto si mnohé hlídají kila navíc také v průběhu očekávání. Těhotenství ale není pro držení diet ideální dobou, vhodnější je dodržovat vyvážený jídelníček a jíst kvalitní a dobře připravená jídla. Těhotná žena potřebuje dostatečný příjem bílkovin, k tomu je nutné doplňovat vápník pro vývoj tkáně a kostí dítěte. Kromě vápníku jsou nezbytné další minerály, jako železo či hořčík. Neméně důležitá je kyselina listová, která zabraňuje vzniku deformit u plodu. Co tedy nesmí v jídelníčku těhotných chybět?
1. Celozrnné potraviny
Celozrnné pečivo a cereálie jsou jádrem zdravého jídelníčku, v těhotenství jsou nezbytné, protože zabraňují rychlému poklesu hladiny glukózy v krvi a nehrozí pak dojídání sladkým. Obsahují vlákninu pro hladké trávení, navíc jsou obohaceny o kyselinu listovou a železo. Ovesné vločky se mohou konzumovat k snídani, celozrnné těstoviny nebo hnědá rýže jako příloha či hlavní jídlo k obědu a celozrnné pečivo k večeři.
2. Luštěniny
Luštěniny nebývají nejoblíbenějšími pokrmy nehledě na těhotenství, ale přídavek čočky, fazolí, hrášku, cizrny nebo sóji do polévek nebo salátů doplní potřebné bílkoviny a minerály včetně vápníku nebo zinku. Proč je důležité doplňovat konkrétní minerály v jednotlivých trimestrech? Na tyto otázky odpoví těhotenská kalkulačka, kde si lze zobrazit veškeré informace týden po týdnu od začátku až do konce těhotenství.
3. Ryby
Ryby jsou zdravým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro vývoj mozku a očí dítěte, většina ryb nadto obsahuje vitamíny skupiny B. Vhodné je sáhnout po lososu nebo tresce, obě ryby mají žádný nebo relativně nízký obsah rtuti a jiných těžkých kovů.
4. Vejce
Vejce jsou základní potravinou, která poskytuje zdravé bílkoviny, aminokyseliny a tuky. Obsahuje též antioxidanty lutein a zeaxantin pro prevenci zrakových degenerací, nebo cholin, který podporuje vývoj mozku plodu. Těhotné musí jíst vejce dobře uvařená, riziková jsou vejce syrová nebo naměkko.
5. Bobulovité ovoce
Borůvky, maliny, jahody nebo ostružiny se řadí mezi tuzemské superpotraviny, protože jsou zdrojem cenných vitamínů, minerálů, antioxidantů, ale též vlákniny nebo kyseliny listové. Toto bobulovité ovoce je výtečnou svačinkou, která zasytí a zažene chuť na sladké.
6. Bílé jogurty a tvarohy
Mléčné výrobky bez přidaných cukrů a sladidel jsou výtečným zdrojem bílkovin, bílý jogurt obsahuje asi 5 gramů bílkovin na 100 gramů výrobku, tvaroh dokonce 18 gramů. Ochutit se mohou zmíněnými malinami nebo jahodami, případně ovesnými vločkami pro doplnění vlákniny.
Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.