Řasokoule. Nenáročná vodní rostlina a příjemná dekorace

řasokoule
Foto: rasokoule.eu

Už jste slyšeli o řasokoulích? Že ne? Tak to pojďme napravit. Tahle nenáročná rostlina se může stát krásnou dekorací vaší domácnosti nebo kanceláře. Sluší jí to ve skle, ale i v akváriu. Její pěstování je jednoduché a pohled na zelený chomáč tvořený tisíci řasami dokáže zvednout náladu.

Kde se vzala řasokoule?

K objevu a vědeckému popsání této zvláštní rostliny došlo v roce 1824 v rakouském Zellském jezeře, které je napájeno čistou vodou z alpských potůčků. Nicméně pokud byste si tamní řasokoule chtěli odvézt domů, riskovali byste tučnou pokutu, protože jsou chráněny a je zakázáno je sbírat. To ovšem neplatí v jiných částech světa, v případě řasokoule se totiž nejedná o ohrožený druh, a tak se hojně vyskytuje po celé severní polokouli. Populární jsou zejména v Japonsku, odkud se jejich obliba rozšířila do celého světa.

Jak pěstovat řasokouli

Řasokoule roste velice pomalu. Za rok se zvětší přibližně o 0,5 cm, ale v zásadě platí, že čím starší rostlina je, tím je tempo růstu pomalejší. Pěstování řasokoulí je velice jednoduché, stačí nádoba s vodou, ideálně dóza, a pravidelná výměna vody. Daří se jim v teplotách od 1 do 25 °C, ale nic se nestane ani pokud byste měli doma tepleji. V takovém případě se však ve vodě rychleji množí mikroorganismy a je potřeba častější výměna vody.

Rostlina potřebuje slabší světlo, takže ji nevystavujte přímému slunci, ale ani přímo pod lampičku. Během pravidelné výměny vody ji můžete jemně vyždímat. Díky tomu se ze řasokoule vyplaví více nečistot a voda pak vydrží déle čerstvá.

Krásná dekorace

Řasokoule je neobvyklou dekorací a hodí se jak do domácností, tak do kanceláří. Nejvíce jí to sluší v menších dózách vyráběných na míru. Nebojte se pěstovat více koulí najednou. Je to radost.

Řasokoule také může ozvláštnit akvárium. Pokud nechováte agresivní druhy rybek, nemusíte se ničeho obávat. Kde se daří rybičkám, bude se dařit i řasokouli.


Další články