Chcete-li si vychutnat skutečně lahodnou kávu a opravdový čaj, soustřeďte se na správnou přípravu těchto nápojů oblíbených po celém světě. V našem článku se zaměříme na precizní přípravu kvalitního espressa, cappuccina a nejoblíbenějších čajů.
Espresso
Základ každého lahodného kávového nápoje spočívá v kvalitní a čerstvě namleté pražené kávě. Může jít o čistou arabiku, případně i směs arabiky a robusty. Pro espresso volíme zhruba 8 gramů jemně namletých zrn a cca 30 ml vody. K dokonalé chuti je potřeba, aby teplota vody dosáhla 90 – 92 stupňů, přičemž extrakce pod tlakem 9 barů by měla probíhat minimálně 25 vteřin. Moderní automatické kávovary dokáží správné espresso připravit bez jakéhokoliv mletí, vážení či odměřování. Máte-li doma pákový kávovar, zaměřte se především na jeho nastavení a kávu melte bezprostředně před přípravou kávy.
Pro ristretto volte stejný postup, jen použijte méně vody, a to zhruba 22 ml.
Chcete-li si připravit espresso doppio, neboli dvojité espresso, použijte 14-18 gramů kávy a 60-90 ml vody.
Lungo
Lungo je v podstatě větší espresso. Připravuje se také z 8 gramů namletých zrn, ale vody je potřeba 60 ml. Lze jej jednoduše nachystat tak, že si připravíme espresso a dolijeme jej 30 ml horké vody přímo do šálku. Existují i další varianty přípravy, nicméně ty vyžadují baristickou průpravu. Dolijete-li do kávy ještě více vody (zhruba v poměru 1:5), vznikne vám americano.
Cappuccino
Nejlepší cappuccino vám doma nachystá automatický kávovar s nádobou na mléko. Potřebujete 60 ml espressa, stejné množství horkého mléka a stejné množství mléčné pěny. Mléko je vhodné plnotučné a díky němu vznikne bohatá pěna. Lze využít i pákový kávovar s šikovnou tryskou horké páry. Do připraveného espressa pak další ingredience vlijeme.
Máte-li v oblibě macchiato, nejprve připravte mléčnou pěnu a do ní zhruba po třiceti vteřinách vpusťte espresso.
Caffe latte
Pod pojmem latte si v různých končinách představují různé kávové nápoje. Základem je vždy hodně mléka, cca 200 ml. U klasického caffe latte se do espressa přilévá pouze mléko. Máte-li v oblibě latté s pěnou, jedná se o latte macchiato. Opět doléváme do mléka a pěny espresso až po třiceti vteřinách.
Správná příprava čaje
Kvalitní čaj je sypaný a nezáleží na tom, zda jde o černý, zelený, bílý, ovocný nebo třeba rooibos. Voda by před zalitím měla vždy projít varem, k čemuž nejlépe poslouží rychlovarná konvice. Ovocné čaje a rooibos zaléváme vroucí vodou. Černý, zelený a bílý louhujeme při 80 stupních. Optimální velikost šálku představuje objem zhruba 25 ml.
Doba extrakce jednotlivých druhů se také liší. Zelenému a bílému čaji stačí 3 minuty, černý a rooibos louhujeme dle chuťových preferencí 3 – 5 minut a poté do nich můžeme přidávat i mléko. Ovocné čaje extrahujeme ještě o něco déle. V případě bylinných a léčivých čajů postupujte vždy dle návodu.