Jak na domácí tinkturu?

domácí tinktura
Domácí tinktura. Foto: Envato

Naši předkové se léčili přírodou. Jednou z hlavních medicín bývaly tinktury, tedy koncentrované tekuté extrakty z bylin. I dnes se k domácím tinkturám spousta lidí ráda vrací, právě díky přírodnímu původu jejich složek. Prozradíme vám, jak si můžete tu svou vyrobit doma. Tinktura vám může pomoci s řešením problémů, jakými jsou stres, nespavost, alergie či špatné trávení. Jen pozor, obsahují alkohol, proto to s léčením nepřehánějte.

Nejprve si připravte správné pomůcky pro přípravu tinktury

Základem je kvalitní skleněná lahvička s uzávěrem do které budeme tinkturu dávat. Na výběr je většinou korkový nebo klasický šroubovací uzávěr. Nemusíte tak mít strach, že by se do vytvořené tinktury uvolňovaly nechtěné látky.

Vyberte vhodné bylinky a alkohol

Dále si vyberte byliny dle účelu, za kterým tinkturu vyrábíte. Mezi oblíbené patří rozmarýn (na trávení a zklidnění) či šalvěj (na trávení a proti zánětům dásní). Také budete potřebovat silný alkohol, nejčastěji se používá vodka. Obsah alkoholu v použitém destilátu by měl dosáhnout alespoň 40 %. Nakonec si nachystejte sítko nebo plátýnko a také druhý flakon, do kterého budete cedit vyextrahovanou tinkturu.

Jak postupovat při výrobě domácí tinktury?

Flakon nejprve vypláchněte horkou vodou. Vybrané bylinky omyjte vodou a nechte uschnout. Poté je rozdrťte nebo najemno nasekejte a vložte do připraveného flakonu. Možností a kombinací existuje celá řada, nicméně doporučujeme poradit se s profesionálními bylinkáři. Některé rostliny spolu nemusí dobře reagovat a mohly by vám naopak uškodit.

Pokud máte vybráno, zalijte směs bylinek vodkou či jiným silným alkoholem. Bylinky by měly tvořit zhruba dvě třetiny obsahu, zbylou jednu třetinu vyplní alkohol. Dejte pozor, aby byly celé ponořené, v opačném případě riskujete, že vám zplesniví. Pak už jen utáhněte víčko a extrakce může začít.

Vznikající tinkturu uchovávejte v chladu a ve tmě. Během procesu pravidelně kontrolujte, zda jsou byliny opravdu ponořené a nevyplouvají na povrch. Obsah můžete také zamíchat, aby se rostlinné látky lépe rozpustily v alkoholu. Běžně tento proces trvá zhruba dva týdny, někteří ale doporučují nechat bylinky louhovat i dva měsíce. Po uplynutí této doby přeceďte tekutinu přes sítko nebo plátýnko do druhého flakonu. Zbývající bylinky můžete ještě vyždímat pomocí tenké látky.

Jak uchovávat tinkturu

Domácí tinktury uchovávejte po celou dobu v temném a suchém prostředí. Nesnažte se dělat si zbytečně velké zásoby. Domácí tinktury by se měly spotřebovat do několika měsíců, ale při správném uchovávání vydrží díky alkoholu i několik let. Tinktury byste měli ředit, optimální je přidat si pár kapek do čaje či sklenice vody. Používejte maximálně třikrát denně a ne více než 30 kapek v jedné dávce.


reklamní prostor

Další články

Cookie Consent with Real Cookie Banner