Zelenina, na které si mnozí dospělí pochutnávají, avšak děti se jí vyhýbají obloukem. To je brokolice. Plodina, o jejíchž až zázračných účincích na zdraví nemá většina lidí ani tušení. Brokolice obsahuje spoustu prospěšných živin a antioxidantů, které se velmi pozitivně podílejí na fungování lidského organismu.
Snižuje riziko rakoviny
Brokolice obsahuje řadu antioxidantů, které pomáhají bránit poškození buněk vedoucímu k rakovině. Jedním z nich je sulforafan – sloučenina, která dodává brukovité zelenině její nahořklou chuť. Užívá se jako prevence onkologických onemocnění a v brokolici ho můžete konzumovat v jeho přirozené podobě. Brokolice obsahuje také indol-3-karbinol, což je látka se silnými protinádorovými vlastnostmi.
Zlepšuje zdraví kostí a kloubů
Překvapivý může být vysoký obsah vápníku a vitaminu C. Vitamin C je nezbytný k tvorbě kolagenu, který se společně s vápníkem podílí na zdraví kostí a kloubů. Brokolice obsahuje také vitamin K, který má vliv především na správné srážení krve, avšak podílí se také na vazbě vápníku v kostech.
Podporuje zdraví pokožky
Vitamin C jako antioxidant pomáhá předcházet také poškození pokožky včetně vrásek. Navíc hraje roli v prevenci kožních onemocnění, jako je třeba pásový opar nebo rakovina kůže. Kolagen, který vitamin C pomáhá produkovat, je nezbytný pro pružnost a pevnost pleti.
Napomáhá trávení
Brokolice obsahuje také vlákninu, která je důležitá pro zdravé trávení. Podporuje pravidelnost vylučování, zabraňuje zácpě a udržuje zdravý trávicí trakt. Díky tomu všemu pak snižuje také riziko rakoviny tlustého střeva, která je nejčastějším typem rakoviny u nás.
Účinkuje proti zánětu
Brokolice má díky obsahu antioxidantů také protizánětlivé účinky. Již zmíněný sulforafan snižuje zánětlivé markery v laboratorních testech. Brokolice je tak skvělou prevencí zánětlivých onemocnění a zároveň může pomoci při jejich léčbě, pokud už takové onemocnění máte.
Brokolice má celou řadu dalších účinků
Brokolice má ještě řadu dalších účinků. Snižuje riziko cukrovky a díky vitaminu C podporuje imunitu. Obsah draslíku a již zmíněných antioxidantů se pak podílí také na kardiovaskulárním zdraví. Pomáhá detoxikovat organismus a chrání oči před nástupem degenerativních onemocnění, jako je třeba šedý zákal.
Nejlepší je syrová
Nakonec je třeba zmínit, že pokud chcete využít zázračných účinků brokolice naplno, je vhodné ji konzumovat zasyrova. Po tepelné úpravě se totiž její přínosy snižují. Doporučujeme proto do svého jídelníčku trochu té syrové brokolice zařadit.
Copywriterka, která se věnuje psaní na částečný úvazek od roku 2020. Studuje český jazyk a literaturu na VŠ, aby se jednoho dne mohla tvorbě textů věnovat naplno. Zaměřuje se především na zdravotnická a podobná témata, nicméně nijak se neomezuje, co se námětů týče. Dokáže se ponořit do různorodých témat a poté je čtivou a poutavou formou předává čtenářům.