Italský Piemont je region lemovaný ze třech světových stran Alpami, jeho velkou část však pokrývají i nížiny. Kraj přetíná mocná řeka Pád, která zde pramení. Turismus bují především v Turíně, který se v podhůří velehor jeví jako majestátný symbol propojující minulost se současností. Chutě a vůně Piemontu jsou spjaty především s rizotem, sýrem a vínem. Mísí se zde italská gastronomie s francouzskou a vzniká tak jedinečný mix výrazných chutí, které lákají gurmány i milovníky vín z celého světa. Nejslavnější piemontské víno se jmenuje Barolo a na následujících řádcích jej krátce představíme.
Jemné i svalnaté víno
Barolo víno je výlučně tvořeno z odrůdy Nebbiolo a v současnosti patří mezi vůbec nejlepší italská červená vína spadající do kategorie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Vinařská zóna, ze které pochází, je situována na kopcích jižně od města Alba a řeky Tanaro.
Historie odrůdy Nebbiolo je relativně mladá. Ještě v 19. století se kolem vísky Barolo produkovala sladká vína, nicméně pod savojským vlivem se francouzský enolog Louis Oudart zasadil o rozmach suchého stylu, přičemž odhalil potenciál Nebbiola. Nyní vinice s touto odrůdou dosahují 2 tisíc hektarů a patří mezi místní klenoty.
Zóna, kde Barolo vzniká, je přísně ohraničena, dva různé typy půdy propůjčují vínům chuťové variace od jemnějších až po svalnaté tóny. Co je ale pro Barolo typické, je dlouhá doba zrání, vyšší kyselost a vysoký podíl tříslovin, tudíž se hodí k archivaci a možnosti konzumace i po několika desítkách let.
Typické Barolo je plné a robustní, a tak se hodí k těžkým masitým pokrmům. Jeho aroma připomíná fialky, sušené švestky a čokoládu. Aby mohlo víno nést označení DOCG, musí být sklizeno z přesně vymezeného území a zrát minimálně tři roky. Barolo Riserva DOCG pak dokonce pět let. Minimální výše alkoholu je u Barola stanovena na 12,5 %.
Za Barolem nemusíte do Itálie
Chcete-li se vydat za poznáním opravdového Barola, nemusíte do Piemontu. Na VinoDoc najdete širokou škálu kvalitních vín z tohoto regionu, které potěší jak znalce a sběratele, tak začínající milovníky italských vín.