Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň zahajují od února novou sezonu. Heřmaňák se koná celý rok

trh
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Prvním farmářským trhem v Praze, který letos zahájil sezónu pod širým nebem už v polovině ledna, byl Heřmaňák. Tento trh, konající se každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7, přivítal své první návštěvníky. V sobotu 1. února se k němu připojí další dva oblíbené trhy – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.

Náplavce je šestnáct

Vůbec poprvé se na Rašínově nábřeží konal farmářský trh už před 16 lety. Málokdo tehdy věřil, že se náplavku podaří oživit. „Pokusy realizovat na Rašínově nábřeží trhy už v minulosti proběhly, ale zkrachovaly. Na úplném začátku váhali i farmáři, někdy jsme je museli přesvědčovat. My jsme ale našemu konceptu pevně věřili. Z 28 prodejců na prvním trhu na náplavce se trh postupně rozrostl na pravidelných 90 až 100 stánků, které každou sobotu od února do prosince mezi 8. a 14. hodinou nabízejí farmářské produkty. Letos své zboží nabídnou na levém vltavském břehu zákazníkům poprvé 1. února“ popsal Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který farmářský trh Náplavka založil a provozuje.

Sousedská Kubáň

Na Kubánském náměstí v Praze 10 se farmářské trhy konají od roku 2010. Jejich prvním provozovatelem byl zapsaný spolek Archetyp, který zde ale působil jen dvě sezony, poté si organizaci trhů vzala na starosti akciová společnost radnice Prahy 10. Po dlouhodobé nespokojenosti s vedením tržiště se spolek Archetyp po osmileté pauze znovu do Vršovic vrátil. „I v letošní sezoně, která na Kubáni odstartuje 1. února, se budeme snažit rozšiřovat sortiment trhu. První trh letošního roku zahájíme sousedským opékáním kvalitních špekáčků na otevřeném ohni. Opékací dráty zákazníkům na místě zapůjčíme, špekáčky, chléb, hořčici a kečup zajistíme. Na Kubáni bude k dostání čerstvé mléko, jogurty, uzeniny, maso, na místě budou pekaři, rybí gril a mnoho dalšího. Během dvou únorových sobot 8. a 22. pak proběhnou na trhu zabijačkové hody,“ řekl Jiří Sedláček.

Heřmaňák na Řezáčově náměstí

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku se konal 9. září 2017 na Řezáčově náměstí v Praze 7.  Jde o malý plácek se starými vzrostlými jasany, kterému místní lidé dodnes říkají Heřmaňák podle ulice Heřmanova, ke které přiléhá. Vedle bohatého výběru farmářských potravin nabízí trh i možnost nákupu květin a za příznivého počasí se zde konají dílny pro děti i rodiče. „Heřmaňák nemá oficiálně zimní přestávku, často jsou teploty nad nulou i v lednu, řídíme se proto počasím. Trh není velký, ale má kouzelnou atmosféru a zakládá si na kvalitě všech prodejců, mezi kterými najdete i biofarmy. Šetříme přírodu a vítány jsou na trhu i vlastní obaly a krabičky. Můžete sem přinést i vaječné skořápky nebo suché pečivo pro farmy se slepicemi ve volném chovu. Na rozdíl od trhů v centru je Heřmaňák takovým útulným trhem pro místní, často se tu setkávají přátelé, rodiny s dětmi a sousedé. V sobotu 15. února na trhu navíc proběhne oblíbená akce ZAB Heřmaňák – zabijačkové hody,“ řekla Šárka Sedláčková, organizátorka farmářského trhu Heřmaňák.

O Autorovi:
autorka

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.


Lucie Čechová

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.

Další články