Moka konvička nebo bialetka je nejprodávanější kávovar na světě. Ať už pojedete kamkoliv do Itálie, najdete ji v každé domácnosti, v obchodech bude několik typů a narazíte i na specializované prodejny.
Historie moka konvičky
Právě z Itálie moka konvička pochází. Před více než 100 lety založil Alfonso Bialetti firmu, původně zaměřenou na polotovary z hliníku. Rok se s rokem sešel a v roce 1933 přišla firma s převratnou novinkou – moka konvičkou.
Bialetti, právě z toho jména pochází přezdívka, kterou bývá kávová konvička často označovaná. Bialetka se stala díky svému designu a jednoduchosti použití nutností každé moderní domácnosti a její sláva v průběhu let jen rostla.
Káva připravená v moka konvičce
Káva z moka konvičky je podobná espressu. Dostanete malý šálek silné, černé kávy. Svědčí jí spíše výraznější, čokoládové až hořké chuti. Ocení jí každý, kdo si rád vychutná silnou kávu, ale nechce investovat do drahého kávovaru.
Káva z bialetky je mírně slabší a zároveň z ní přípravíte trochu více kávy než je velikost klasického espresso. Objem jednoho šálku je asi 50 ml, kdežto u espressa je to 30 ml. Nižší intenzita je způsobena tím, že moka konvička nedokáže vytvořit tak silný tlak. Funguje na parním principu a protlačení vody skrz kávu. Tlak je ale pouhé 2 bary, kávovar využívá cca 9.
Výhody moka konvičky
A proč je moka konvička vhodná právě pro vás? Oproti kávovaru vyniká především cenou a skladností, oproti přípravě za pomoci french pressu nebo překapávače zase intenzitou kávy. Kávu v bialetce si můžete připravit kdekoliv. Dnes kromě klasické hliníkové existuje i nerezová moka konvička na indukci nebo elektrická moka konvička.
Mezi její hlavní přednosti patří:
- silná káva podobná espressu,
- nízká cena v porovnání s kávovarem,
- jednoduchost použití,
- jednoduchost údržby,
- pevný materiál a jeho výdrž,
- provedení pro každý typ vařiče
Princip přípravy kávy v moka konvičce
Jak již bylo zmíněno, bialetka funguje na parním principu. Spodní část je naplněná vodou a v prostřední je káva. Po zahřátí se začne tvořit pára, která vytlačí vodu ze spodní části skrz kávu do horní části.
Návod na přípravu kávy v moka konvičce
Používáte konvičku poprvé? Tady máte jednoduchý návod:
- Spodní část naplňte vodou až po jistící ventil.
- Připravte si kávu namletou na správnou hrubost. Káva do moka konvičky je o trochu hrubší než káva do espresso kávovaru, ale výrazně jemnější, než na kávu filtrovanou.
- Kávou naplňte střední část a pevně našroubujte vrchní díl.
- Konvičku postavte na rozpálený sporák.
- Přiveďte k varu a jakmile je káva protlačena do horní části, stáhněte od přívodu tepla a okamžitě nalijte do šálků.
Tipy pro lepší chuť
- kávu ideálně melte až doma těsně před přípravou
- použijte horkou vodu pro urychlení zahřívání a zamezení spálení kávy,
- naučte se konvičku poslouchat – každá zní trochu jinak, a právě její bublání vám nejlépe prozradí, zda je třeba upravit teplotu nebo stáhnout z vařiče.