Svačinový box – chutné a výživné jídlo na ven

Svačina na vidličku
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

S nástupem jara se opět začneme více vydávat do přírody nebo třeba trávit s dětmi čas na hřištích. Při každé takové příležitosti bychom měli pamatovat na výživné občerstvení třeba ve formě svačinového boxu. Ten nám může poskytnou energii a všechny potřebné živiny i na celý den. Jaké skupiny potravin by měl obsahovat? Přečtěte si, na co nezapomenout, a nechte se inspirovat třemi nápaditými recepty.

Situace vyvolaná pandemií covid-19 nás donutila omezit aktivity mimo domov, a to jak na dětských hřištích, tak v parcích, ale i ve školách a na pracovištích. Se začínajícím jarem a aktuálními změnami opatření se ale snad opět vydáme ven. Všude tam, kde plánujeme aktivně trávit více času, je dobré vzít s sebou chutnou svačinu plnou energie a látek, které naše tělo potřebuje.

Na správné poměry složek potravy se zaměřují odborníci z Ústavu výživy a potravin. Experti doporučují, aby z každé porce jídla tvořila polovinu zelenina. Druhá polovina by podle odborníků měla obsahovat rovnoměrně výrobky s vysokým obsahem bílkovin (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, suchá semena luštěnin) a zdroje sacharidů (celozrnné pečivo, obiloviny, rýže, brambory, těstoviny). 

Všechny tyto složky jsou důležité, a proto stojí za to, aby se zmiňované proporce odrážely i v našich svačinových boxech. Velký význam během aktivního dne hrají bílkoviny, které dodáváme našemu tělu – právě ty nám pomáhají cítit se déle sytí. Dobrým zdrojem bílkovin je maso. Jaký z mnoha druhů vybrat?

Ve světle nedávných studií je rozumnou volbou tzv. maso bílé. Podíváme-li se na obsah živin v tomto mase, stojí za povšimnutí krůta,“ říká dr. Joanna Neuhoff-Murawska, dietoložka a odbornice programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“.

Níže představujeme tři návrhy, jak krůtí maso využít v receptech na chutná a výživná jídla, která si s sebou do svačinového boxu můžete zabalit.

Svačinový box pro 2 osoby

Jemné tortilly s krůtím masem a zeleninou

Složení: 

  • 4 celozrnné tortilly
  • 500 g krůtích prsou
  • červená a žlutá paprika
  • salátová okurka
  • ledový salát
  • cherry rajčata
  • řepkový olej
  • mrkev
  • řapíkatý celer

Volitelně – jednoduchá omáčka do tortilly:

  • lžíce majonézy
  • malý bílý jogurt
  • 2 stroužky česneku
  • trochu citronové šťávy
  • pepř

Postup:

  • Krůtí maso nakrájíme na kostky a smažíme na předehřáté pánvi cca. 15 min.  
  • Mezitím omyjeme a osušíme zeleninu. Papriku nakrájíme
    na kostky, okurku na podlouhlé kousky a cherry rajčata na polovinu.
  • Tortilly rozložíme a vkládáme na ně smažená krůtí
    prsa a zeleninu. Zabalíme a dáme na cca. 10 minut do předehřáté trouby, aby se jemně zapekla (díky tomu se při krájení nerozpadne).
  • Podle chuti si můžeme rovněž připravit jednoduchou omáčku do tortilly, kterou si můžeme vzít s sebou do svačinového boxu v těsně uzavřené malé nádobě. Stačí do bílého jogurtu přidat protlačené stroužky česneku, přidat trochu citronové šťávy, lžíci majonézy, špetku pepře a vše promíchat.
  • Do svačinového boxu přidáme také několik kousků mrkve a řapíkatého celeru.

Svačinový box pro 2 osoby

Sendvič s pečeným krůtím masem a barevnou zeleninou

Složení: 

  • jedno velké krůtí prso

Do marinády:

  • sušené bylinky: majoránka, oregano, černý a bylinný pepř, sladká paprika
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl

Do sendvičů:

  • 4 celozrnné kaiserky nebo grahamové housky
  • máslo nebo majonéza podle chuti
  • 4 plátky sýra, např. gouda
  • brusinky z plechovky,
  • slunečnicová semínka
  • 4 listy ledového salátu
  • velká hrst polníčku.

K tomu:

  • jablka
  • mandle
  • kešu ořechy
  • salátová okurka
  • mrkev

Postup:

Den předem připravíme pečená krůtí prsa. Maso potřeme bylinkami (např. majoránkou, oreganem, bylinným pepřem, černým pepřem, paprikou, česnekem apod.). Aby se maso nevysušilo a koření lépe uvolnilo chuť, potřeme maso rovněž olejem. Lehce osolíme.

Ochucená krůtí prsa vložíme do žáruvzdorné nádoby, zakryjeme plastovým sáčkem a dáme na pár hodin do chladničky.

Po několika hodinách odstraníme sáček, krůtí maso v žáruvzdorné nádobě dáme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C cca 90 minut.

Druhý den celozrnné pečivo překrojíme na půl 
a podle chutí jemně potřeme máslem nebo majonézou.
Na jednu polovinu dáme salát, přidáme plátek krůtího masa, žlutý sýr, brusinky, slunečnicová semínka. Pokryjeme polníčkem a přiklopíme druhou polovinou pečiva. Sendviče pak překrojíme na polovinu a vložíme do svačinového boxu.

Zbylé přihrádky svačinového boxu můžeme naplnit např. kousky jablek, hrstí mandlí nebo kešu ořechů, nakrájenou okurkou nebo kousky mrkve.

Svačinový box na dětské hřiště pro dítě a rodiče

Krůtí muffiny se zeleninou a svačinka „do ruky”

Složení: 

  • 400 g krůtích prsou
  • ječné kroupy (1 sáček)
  • mrkev
  • cuketa
  • petrželová nať (svazek)
  • 3 lžíce mouky
  • 2 vejce
  • sůl, pepř podle chuti
  • červená, zelená, žlutá paprika
  • cherry rajčata
  • ředkvičky

Postup:

  • Troubu nastavíme na 180°C. Zeleninu nastrouháme na
    hrubém struhadle a petrželku najemno nasekáme. Krůtí
    maso nakrájíme na malé kostičky. Ječné kroupy uvaříme, scedíme a necháme zchladnout. Všechny ingredience smícháme a přidáme mouku, vejce a koření.
  • Výslednou hmotu vložíme do forem na muffiny
    a pečeme při teplotě 180°C asi 25 minut.
  • Kromě muffinů zabalíme do svačinového boxu také např. papriku nakrájenou na proužky, cherry rajčata nebo ředkvičky.

Více kulinářských inspirací a materiálů týkajících se programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality” najdete na www.wingsofquality.eu.

Projekt „Krůta z Evropy – pod křídly kvality” je informačně-propagační program, jehož účelem je zdůraznění zvláštních vlastností evropské produkce a charakteristiky evropských zemědělsko-potravinářských výrobků na vnitřním trhu EU. Přísná pravidla a postupy EU, a interní předpisy členských států garantují vysokou kvalitu evropského drůbežího masa. Úkolem kampaně je vzdělávání spotřebitelů v rozsahu nutričních hodnot a kvality krůtího masa.


Další články