Obrovské množství jablek se letošní rok urodilo zahrádkářům i sadařům. Pro zákazníka je to dobrá zpráva, zejména proto, že se jablka budou prodávat levněji než v roce 2017. V loňském roce byla úroda nebývale malá, a to se odrazilo na vysokých cenách těchto plodů.
Letošní léto bylo sice suché, ale většině jabloní se podařilo úrodu oproti loňsku až zdvojnásobit. Plody jsou na některých stromech drobnější a pro sadaře je těžké malá jablka prodat obchodním řetězcům. I tak ale budou prodejny zásobeny dostatečně. Malé plody najdou také využití, protože skončí v moštárnách. Sklizeň začne na začátku září a předpokládá se, že cena za kilogram jablek nepřesáhne 20 korun. Oproti loňsku je to výrazný rozdíl, protože cena za kilogram tohoto ovoce dosahovala i třiceti korun.
Jablečný mošt
Žně očekávají i v moštárnách. Řada zahrádkářů a drobných pěstitelů nemá kam velkou úrodu jablek uskladnit, a tak je bude chtít přeměnit na lahodný mošt. Moštárny vykupují jablka průměrně za 5 Kč za kilogram, ze kterého vyrobí asi půl až tři čtvrtě litru moštu. Jablka berte do moštárny umytá a pokud chcete nápoj z vlastního ovoce, přineste si na něj lahve. Mošt je skvělým zdrojem vitamínů a antioxidantů, a tak by byla škoda přebytečné ovoce takto nevyužít. Navíc skvěle chutná.
Mošt vzniká listováním pokrájených jablek a výsledkem je zcezená šťáva, kterou lze ihned konzumovat nebo zavařovat. Zavařením se výrazně prodlužuje životnost produktu. Při lisování vznikají vysušené tuhé zbytky, které se dají použít jako krmivo pro králíky a nebo na kompost. Mošt se samozřejmě dá dělat i z jiného ovoce. Oblíbená je i varianta z hrušek nebo z vína. Obě tyto šťávy jsou sladší. Kvašením moštu pak vzniká výborný alkoholický nápoj cider.
Benefity jablečného moštu
- obsahuje prospěšné látky, které posilují imunitu
- stabilizuje hladinu cukru v krvi
- čistí střeva
- skvěle chutná
- při jeho výrobě se zužitkuje celý plod

Špatná jablka použijte na kompost, ale pozor na to, co do kompostu nepatří. Určitě nekompostujte kosti nebo stelivo pro zvířata.