Novinka od Vitany: Připravte si Hovězí po Burgundsku

Hovězí po Burgundsku
Foto: Vitana

Porce: 6

Doba přípravy celkem: 240 minut + 24 hodin nakládání

Suroviny:
Vitana tekutý bujón hovězí 22 g (1,5 polévkové lžíce)
Voda 400 ml
Červ. víno burgundského typu 750 ml
Hovězí maso – kližka nebo líčka 1000 g
Cibule 350 g
Česnek 8 stroužků
Bobkový list 8 ks
Rajčatový protlak 100 g
Hladká mouka 30 g (2 vrchovaté polévkové lžíce)
Žampiony 200 g
Mrkev 200 g
Anglická slanina 400 g
Olej řepkový 100 ml
Sůl, pepř

Postup:

Maso rozdělíme na šest velkých kusů. Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Maso vložíme do marinovací nádoby, případně většího „zip sáčku“ a zalijeme vínem. Přidáme cibuli, stroužky česneku a bobkový list. Vložíme do lednice a necháme 24 hodin marinovat, občas promícháme.

Po marinování maso vyjmeme a osušíme. Víno scedíme, z cibule vyndáme (nevyhazujeme) bobkové listy a česnek. V kastrolu se silným dnem rozpálíme 80 ml oleje, nasypeme na něj 10 g soli a zprudka orestujeme maso. Poté maso vyjmeme a vložíme cibuli z nálevu. Stáhneme výkon a restujeme do tmavě hnědé barvy. Když cibule zhnědne, přidáme česnek a bobkové listy, které jsme vyndali z nálevu. Poté přidáme protlak a restujeme alespoň tři minuty. Zaprášíme moukou a restujeme další tři minuty. Vlijeme 1/3 vína z nálevu a v kastrolu vytvoříme hustou kaši, kterou řádě promícháme, aby v ní nebyly hrudky. Zbytek vína vlijeme postupně za stálého míchání. Když je všechno víno v kastrolu, vyvaříme alkohol, vrátíme zpět maso, zalijeme vodou a přidáme Vitana tekutý bujón hovězí. Přivedeme k varu, snížíme výkon na minimum a pod poklicí za občasného míchání dusíme alespoň tři hodiny.

Slaninu a očištěnou mrkev nakrájíme na silnější hranolky (1×1×4 cm), žampiony na čtvrtinu. Do středně rozehřáté pánve nasypeme slaninu a vyškvaříme z ní tuk. Slaninu vyndáme, zvýšíme výkon a na zbylém tuku zprudka orestujeme žampiony. Žampiony odložíme ke slanině a na lžíci oleje zprudka orestujeme mrkev.

Hodinu před koncem dochutíme Hovězí po Burgundsku solí a pepřem a přidáme mrkev. Pokud je omáčka řídká, zvýšíme výkon a dováříme bez poklice. Když už je maso měkké, ale ještě se nerozpadá přidáme slaninu s žampióny a dovaříme až se maso po roztržení dvěma vidličkami rozpadá. Pokud nakonec chceme posílit chuť, můžeme Vitana tekutý bujón hovězí přidat těsně před koncem dušení.

Nejlépe Hovězí po Burgundsku chutná druhý den. Podáváme s bramborovou kaší nebo bramborem.

Tipy:
• Maso marinovat nemusíme, ale výsledek nebude tak dobrý.
• Naložení ve víně způsobí lepší zabarvení omáčky a zrychlí karamelizaci masa a cibule.
• Pokud chcete, aby omáčka měla silnější zeleninovou chuť, přidejte mrkev na začátku a na konci. Před přidáním slaniny a žampionů, omáčku propasírujte. Rozbředlá mrkev není příliš působivá.
• Pokud nebude omáčka výrazná, nebojte se použít cukr. Cukr přidávejte po lžičkách a vždy po každé lžičce ochutnejte.
• Abychom měli omáčku i druhý den, tekutiny v hrnci by mělo být o trochu víc, než je masa, nikdy by ale maso nemělo v tekutině volně plavat!
• Na tyto pokrmy volte raději širší kastrol než hrnec.

O Vitaně
Vitana je moderní potravinářskou značkou, která patří do portfolia společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko. Sortiment Vitana produktů se vyrábí především v Byšicích, Varnsdorfu a Roudnici nad Labem. Vitana se specializuje především na suché, dehydratované potraviny a ochucovadla. Většina lidí má tuto oblíbenou značku spojenou hlavně s kořením, polévkami či bujóny. Současné portfolio je však mnohem širší a zahrnuje také omáčky, rýži, luštěniny, knedlíky nebo pečicí přípravky.

Další články