–Obzvláště běžné to může být v rodinách s malými dětmi. S trochou kreativity si ale lze často poradit, třeba když chybí moučkový cukr nebo krupička. Připravit si doma můžete obojí z běžných surovin, navíc levně a bez dalších zbytečně přidávaných látek.
Domácí moučkový cukr: Stačí mixér nebo mlýnek na kávu
Moučkový cukr, který běžně koupíte v obchodě, často obsahuje protihrudkující látky, aby se neslepoval a déle vydržel. Pokud ale dáváte přednost čistému cukru bez příměsí, vyrobíte si jej jednoduše doma.
Co budete potřebovat:
- Cukr krystal
- Silný mixér nebo mlýnek na kávu
Postup je jednoduchý: nasypte požadované množství krystalového cukru do mixéru nebo mlýnku na kávu a spusťte jej na vysoké otáčky. Během několika sekund se vytvoří jemný prášek, který se svou konzistencí vyrovná moučkovému cukru z obchodu. Pokud chcete cukr ještě jemnější, můžete jej přesít přes jemné sítko.
Takto vytvořený moučkový cukr uchovávejte v suché a uzavíratelné nádobě, nicméně je nutné jej spotřebovat rychle, ideálně do několika dnů. Použít ho můžete třeba k oslazení doma ukuchtěné krupicové kaše.
Krupicová kaše z hrubé mouky: Tradiční a chutná
Krupicová kaše je oblíbenou dětskou pochoutkou, ale co dělat, když zrovna nemáte po ruce krupici a vaše ratolesti by si ji moc rády daly? Pokud máte doma hrubou mouku, je vše zachráněno. Výsledek bude totiž stejně lahodný.
Co budete potřebovat:
- 500 ml mléka
- 2–3 lžíce hrubé mouky
- Špetku soli
- Cukr nebo med podle chuti
- Máslo a skořici na dochucení
Do hrnce nalijte mléko a přiveďte jej k varu. Hrubou mouku přidávejte do mléka postupně, ideálně přes sítko, aby se netvořily hrudky. Za stálého míchání vařte na mírném plameni asi 5 minut, dokud kaše nezhoustne. Nakonec ji oslaďte, zjemněte kouskem másla a posypte skořicí nebo kakaem.
Výhody domácí přípravy
Domácí výroba může ušetřit peníze třeba v případě, když nechcete kupovat velké balení moučkového cukru. Také vám ale umožní mít kontrolu nad složením potravin. Přichystáte tak jídlo bez zbytečné chemie, což oceníte vy i vaše děti. A navíc je příprava tak jednoduchá, že zabere jen pár minut.
Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.