Obrovské množství jablek se letošní rok urodilo zahrádkářům i sadařům. Pro zákazníka je to dobrá zpráva, zejména proto, že se jablka budou prodávat levněji než v roce 2017. V loňském roce byla úroda nebývale malá, a to se odrazilo na vysokých cenách těchto plodů.
Letošní léto bylo sice suché, ale většině jabloní se podařilo úrodu oproti loňsku až zdvojnásobit. Plody jsou na některých stromech drobnější a pro sadaře je těžké malá jablka prodat obchodním řetězcům. I tak ale budou prodejny zásobeny dostatečně. Malé plody najdou také využití, protože skončí v moštárnách. Sklizeň začne na začátku září a předpokládá se, že cena za kilogram jablek nepřesáhne 20 korun. Oproti loňsku je to výrazný rozdíl, protože cena za kilogram tohoto ovoce dosahovala i třiceti korun.
Jablečný mošt
Žně očekávají i v moštárnách. Řada zahrádkářů a drobných pěstitelů nemá kam velkou úrodu jablek uskladnit, a tak je bude chtít přeměnit na lahodný mošt. Moštárny vykupují jablka průměrně za 5 Kč za kilogram, ze kterého vyrobí asi půl až tři čtvrtě litru moštu. Jablka berte do moštárny umytá a pokud chcete nápoj z vlastního ovoce, přineste si na něj lahve. Mošt je skvělým zdrojem vitamínů a antioxidantů, a tak by byla škoda přebytečné ovoce takto nevyužít. Navíc skvěle chutná.
Mošt vzniká listováním pokrájených jablek a výsledkem je zcezená šťáva, kterou lze ihned konzumovat nebo zavařovat. Zavařením se výrazně prodlužuje životnost produktu. Při lisování vznikají vysušené tuhé zbytky, které se dají použít jako krmivo pro králíky a nebo na kompost. Mošt se samozřejmě dá dělat i z jiného ovoce. Oblíbená je i varianta z hrušek nebo z vína. Obě tyto šťávy jsou sladší. Kvašením moštu pak vzniká výborný alkoholický nápoj cider.
Benefity jablečného moštu
- obsahuje prospěšné látky, které posilují imunitu
- stabilizuje hladinu cukru v krvi
- čistí střeva
- skvěle chutná
- při jeho výrobě se zužitkuje celý plod
Špatná jablka použijte na kompost, ale pozor na to, co do kompostu nepatří. Určitě nekompostujte kosti nebo stelivo pro zvířata.
Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.