To je bašta: Kuřecí závitky s nadýchanou rýží basmati
připravenou v páře

Kuřecí závitky s rýží
Foto: Whirlpool

Plněné kuřecí plátky jsou vždy skvělou volbou. Zlatavé a šťavnaté závitky s bohatou směsí výrazných chutí zaručí, že si je každý u stolu zamiluje. Dokonalý pokrm pak skvěle doplní nadýchaná rýže Basmati připravená v páře, která povýší celé jídlo na gurmánský zážitek.

Ingredience:

  • 300 g rýže Basmati
  • 2 velká kuřecí prsa (asi 600 g)
  • Sýr feta
  • Nakládané papriky nakrájené na plátky
  • Plátky sušených rajčat
  • Strouhanou mozzarellu
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej
  • Bylinky pro ochucení rýže podle chuti
  • Kukuřici a salát jako přílohu

Postup

  1. Kuřecí prsa rozdělte na šest slabších plátků a každý lehce naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Poté na každý plátek masa položte nakládanou papriku, plátek sušeného rajčete a kousek sýru feta. Poté závitky úhledně srolujte a zajistěte párátky.
  2. Závitky opečte ze všech stran na pánvi s olivovým olejem. Opečené přendejte do zapékací misky, posypte strouhanou mozzarellou a pečte asi 25-30 minut při 200 °C.
  3. Tu nejlepší, nadýchanou rýži připravíte v parní troubě nebo v troubě s připařováním. Rýži Basmati propláchněte, vložte do malého pekáčku, přidejte 1,5násobek vody a špetku soli. Příprava tohoto množství rýže bude trvat asi 35 minut, ale výsledek bude stát za to a předčí i rýžovar. V troubě, která umožňuje připravovat pokrmy na více úrovních, zvládnete najednou přípravu rýže i zapékání osmažených kuřecích závitků, které zůstanou měkké a šťavnaté.
  4. Hotovou rýži načechrejte vidličkou a posypejte jemně nakrájenými bylinkami. K porci rýže přidejte 1-2 kuřecí závitky přelité šťávou, doplňte kukuřicí a oblíbeným salátem.

Pára je skvělým pomocníkem při přípravě pokrmů a nadýchané rýže

Díky páře vynikne přirozená chuť všech ingrediencí, i když použijete minimum soli a tuku. Ať už vaříte ryby, maso, zeleninu, rýži nebo cereálie, pára zachová nejen svěží barvu a původní strukturu, ale i cenné živiny surovin.

Možnosti parního pečení

V zásadě můžete mít tzv. pravou parní troubu s generátorem páry a parní technologií Steam Sense pro pečení se třemi úrovněmi páry, či technologii SteamSense+, která navíc umožňuje připravovat pokrmy i ve 100% páře.

Alternativou je cenově dostupnější kombinovaná trouba s parní funkcí, kde přidáte vodu do prolisu a aktivujete páru. Například nové trouby Whirlpool New Actual zvládají pečení s párou na třech úrovních a nabízejí dva automatické způsoby čištění včetně pyrolýzy.

O Autorovi:
autorka

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.


Lucie Čechová

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.

Další články