Kapří hranolky: Recept se kterým na Vánoce zazáříte

Kapří hranolky
Foto: Špak

Pokud patříte k těm, kterým na Štědrý den nesmí na talíři chybět kapr, zpozorněte. Tuto tradičně vánoční rybu můžete podávat v klasickém trojobalu nebo pouze pečenou v troubě – co ale tyto svátky vyzkoušet něco nového? Máme pro vás neotřelý recept na kapří hranolky, při kterém se nemusíte na Štědrý večer vzdávat ani tradice, ani spokojených chuťových pohárků.

Ačkoli jde během Vánoc o naprostou klasiku, kaprovi se v kuchyni někteří obloukem vyhýbají. Častou překážkou při jeho přípravě jsou kosti – kapr jich totiž jako mnohé další sladkovodní ryby nemá zrovna málo. Odstranit všechny kůstky je tak téměř nadlidský úkol.

Pokud se ale rozhodnete pro úpravu ve formě hranolek, nemusíte se bát. Kosti sice stále obsahují, nicméně jsou natolik drobné, že vám v ústech ani krku vadit nebudou.

Lidé kapra ze svých jídelníčků často vyškrtávají i kvůli jeho chuti, která může být lehce blátivá či zemitá. To především proto, že se tyto ryby běžně vyskytují v bahnitých či zrašeliněných vodách, po kterých pak přirozeně chutná i jejich maso.

Nejde ale o problémy, kterým by se nedalo předejít. Podívejte se na několik osvědčených tipů od šéfkuchařů, se kterými si s kaprem poradíte na jedničku:

  • Pro zmírnění zemité chuti a rybího zápachu namočte čerstvý filet alespoň na čtyřiadvacet hodin do mléka, podmáslí či solného roztoku, které je pomohou neutralizovat. Pokud se rozhodnete hranolky před smažením marinovat, můžete předchozí krok vynechat. Ujistěte se ale, že marinádu připravujete z čerstvých bylinek nebo koření. Jedině tak budou dost silné, aby nežádoucí chuť kapra přehlušily.
  • U kapra se nikdy kostí kompletně nezbavíme. Pokud nekupujete již předpřipravené filety, věnujte filetování značnou dávku péče a trpělivosti. Veďte plynulý řez od hlavy až k ocasu ryby, a to těsně podél žeber a páteře. Abyste se zbavili menších kůstek, prořežte následně maso šikmými řezy.
  • Při smažení si dejte pozor, abyste kapra nepřevařili – nebude už potom tak šťavnatý a maso ztratí veškerou chuť. Ideálně by teplota ryby neměla vystoupat nad 63 °C, ověřit si ji můžete kuchyňským termometrem.
  • Hranolky podávejte s vhodnou omáčkou. „Chuť kapra se typicky dobře doplňuje s čerstvými bylinkami, citrusy či výraznými omáčkami. Možností je tudíž celá řada, od citronového másla přes zálivky až po tatarské omáčky doplněné čerstvým koprem, petrželí či tymiánem,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.

Zkuste náš recept a vychutnejte si štědrovečerní večeři tento rok jinak!

Kapří hranolky

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut

Na 4 porce budete potřebovat:
500 g filetů z kapra
150 g hladké mouky
1 lžíci sladké mleté papriky
Sůl, pepř
200 g strouhanky
2 vejce
Trochu mléka
1 citron
Tatarku Spak k podávání

Postup: Filety nakrájejte na kousky, poté je osolte a opepřete. Připravte si 3 misky. Do jedné nasypte mouku s paprikou a promíchejte. Do druhé vyklepněte vejce, přidejte trochu mléka, sůl a prošlehejte. Do poslední misky nasypte strouhanku. Kousky kapra obalujte v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance. V pánvi rozpalte olej a kapra usmažte dozlatova. Pokud chcete připravit zdravější variantu bez oleje, použijte horkovzdušnou fritézu nebo vyskládejte kousky kapra na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě dozlatova. Hotové kapří hranolky pokapejte citronovou šťávou a podávejte s tatarkou.

Tip: Kapr je všestranná ryba, která snese kombinaci s nejrůznějšími chutěmi. Nebojte se proto v kuchyni zaexperimentovat a zkuste maso jinak okořenit či přidat vlastní tajnou ingredienci.

O Autorovi:

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.


Lucie Čechová

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.

Další články

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru