Když není doma moučkový cukr nebo krupicová kaše. Triky, které vás zachrání

Cukr moučka
Foto: Homeandlife.cz

–Obzvláště běžné to může být v rodinách s malými dětmi. S trochou kreativity si ale lze často poradit, třeba když chybí moučkový cukr nebo krupička. Připravit si doma můžete obojí z běžných surovin, navíc levně a bez dalších zbytečně přidávaných látek.

Domácí moučkový cukr: Stačí mixér nebo mlýnek na kávu

Moučkový cukr, který běžně koupíte v obchodě, často obsahuje protihrudkující látky, aby se neslepoval a déle vydržel. Pokud ale dáváte přednost čistému cukru bez příměsí, vyrobíte si jej jednoduše doma.

Co budete potřebovat:

  • Cukr krystal
  • Silný mixér nebo mlýnek na kávu

Postup je jednoduchý: nasypte požadované množství krystalového cukru do mixéru nebo mlýnku na kávu a spusťte jej na vysoké otáčky. Během několika sekund se vytvoří jemný prášek, který se svou konzistencí vyrovná moučkovému cukru z obchodu. Pokud chcete cukr ještě jemnější, můžete jej přesít přes jemné sítko.

Takto vytvořený moučkový cukr uchovávejte v suché a uzavíratelné nádobě, nicméně je nutné jej spotřebovat rychle, ideálně do několika dnů. Použít ho můžete třeba k oslazení doma ukuchtěné krupicové kaše.

Krupicová kaše z hrubé mouky: Tradiční a chutná

Krupicová kaše je oblíbenou dětskou pochoutkou, ale co dělat, když zrovna nemáte po ruce krupici a vaše ratolesti by si ji moc rády daly? Pokud máte doma hrubou mouku, je vše zachráněno. Výsledek bude totiž stejně lahodný.

Co budete potřebovat:

  • 500 ml mléka
  • 2–3 lžíce hrubé mouky
  • Špetku soli
  • Cukr nebo med podle chuti
  • Máslo a skořici na dochucení

Do hrnce nalijte mléko a přiveďte jej k varu. Hrubou mouku přidávejte do mléka postupně, ideálně přes sítko, aby se netvořily hrudky. Za stálého míchání vařte na mírném plameni asi 5 minut, dokud kaše nezhoustne. Nakonec ji oslaďte, zjemněte kouskem másla a posypte skořicí nebo kakaem.

Výhody domácí přípravy

Domácí výroba může ušetřit peníze třeba v případě, když nechcete kupovat velké balení moučkového cukru. Také vám ale umožní mít kontrolu nad složením potravin. Přichystáte tak jídlo bez zbytečné chemie, což oceníte vy i vaše děti. A navíc je příprava tak jednoduchá, že zabere jen pár minut.

O Autorovi:
autorka

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.


Lucie Čechová

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.

Další články