Okuste jednoduchou exotiku. Zelené banány zpestří vaši kuchyni o chuť dálek

Zelené banány
Foto: Unsplash

Znáte to. V obchodě si koupíte zelené banány s vidinou, že doma pěkně zežloutnou a dozrají. Občas se to ale nestane a banány zůstanou nezralé a tvrdé. I v takovém stavu ale nabízejí překvapivě široké využití v kuchyni a lze si je připravit různými způsoby.

Zelené banány lze smažit, vařit, péct i grilovat

Zelené banány jsou samozřejmě chuťově velmi odlišné od těch zralých a většinou nám nechutnají. Jejich škrobová struktura jim dodává tvrdost a také nejsou tolik sladké. Jenže právě tyto vlastnosti z nich činí netradiční přísadu do některých pokrmů. Zelené banány jsou například běžně používány v karibské a latinskoamerické kuchyni. Můžete je oloupat a vařit. V mnoha zemích, jako je Jamajka, jsou vařené zelené banány běžnou součástí snídaně často podávané s rybami.

Další možností je smažení. Smažené zelené banány jsou křupavé a mohou se jíst jako příloha k hlavním jídlům nebo jako samostatná svačina. Vyrobit z nich můžete hranolky nebo i banánové chipsy – tenké plátky smažené do křupava vás dozajista překvapí svojí zajímavou chutí.

Čtěte také:  Soumrak banánů. Hrozí oblíbené odrůdě vyhynutí?

Pokud máte náladu experimentovat, zkuste zelené banány použít i do polévek, kde je můžete vařit s kůrou, protože ta dodává další živiny, například železo. Nicméně pokud se rozhodnete banány neloupat, doporučujeme takovou přípravu jen s dobře omytými plody v bio kvalitě.

Zelené banány také mohou sloužit jako náhrada za brambory. Například kaše z vařených zelených banánů má podobnou konzistenci jako bramborová kaše. Je to vynikající způsob, jak obohatit své pokrmy o novou chuť a zároveň využít banány, které by jinak mohly skončit v koši.

Samžené banány
Smažené banány jako hranolky. Foto: Pixabay

Proces zrání se někdy povede urychlit

Pokud máte banány, které se ne a ne zbarvit do žluta, zkuste jim pomoci. Jedním z nejjednodušších triků je vložit je do papírového sáčku s jablkem. Tento proces však nezaručuje, že všechny banány dozrají správně, zejména pokud byly sklizeny příliš brzy nebo byly vystaveny nevhodným skladovacím podmínkám.

Vyzkoušejte zelené banány, možná vás nadchnou

Ať už se rozhodnete zelené banány vařit, smažit nebo použít jako přísadu do polévek, jejich kulinářský potenciál je bohatý. Nejenže tak ušetříte potraviny, jež by jinak přišly vniveč, ale objevíte i nové chutě a textury, které mohou vaše jídlo ozvláštnit.

Ačkoliv exotické kuchyni dominují jiné druhy banánů, i u nás prodávaná odrůda Cavendish je k takové přípravě v zelené formě vhodná. Vyzkoušejte a uvidíte.

O Autorovi:
autorka

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.


Lucie Čechová

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.

Další články