Dutch Oven, litinový kotlík na guláš

kotlík
Foto: Dutch Oven

Češi milují grilování, venkovní gril má snad každý, kdo vlastní kus zahrady. Zajímavou alternativou pro outdoorové vaření jsou litinové kotlíky, které jsou určené pro přípravu jídla na otevřeném ohni. 

Kotlíky se nad oheň zavěšují buď pomocí trojnožky, případně jsou opatřené nožkami, takže hrnec lze posadit přímo nad rozžhavené uhlíky. 

Dutch Oven

Zejména v zahraničí, kde jsou lidé zvyklí relaxovat v přírodě, jsou litinové kotlíky velmi oblíbené. Při kempování nebo táborničení je kotlík hlavní a také univerzální nádobou na vaření. 

V USA nebo v Německu jsou kotlíky známé pod označením Dutch Oven, výraz našinci někdy překládaný jako holandská trouba. 

Dutch Oven má skutečně s Holandskem co do činění, v dřívějších dobách Holanďané rádi vařili v litinových hrncích pro jejich nesporné výhody. Menší verze kotlíku se dá použít i v kuchyni na sporáku nebo v troubě, jedná se o kus nádobí, který je skutečně univerzální.

Surová litina na otevřený oheň

Pravý Dutch Oven je vyrobený ze surové litiny bez povrchové úpravy (žádný smalt například). Litina si libuje ve vysokých teplotách, otevřený oheň jí svědčí. Není třeba se bát, že se do pokrmů připravovaných na otevřeném ohni budou uvolňovat škodliviny.

Litina je téměř nezničitelná, pro venkovní použití ideální. Jakmile se jednou zahřeje, dokáže sálat teplo a udržet jej velmi dlouho, proto jsou kotlíky skvělé pro přípravu pomalu dušených gulášů, jídel z jednoho hrnce, polévek. 

Dutch Oven a poklice

Ke kotlíku Dutch Oven vždy patří masivní poklice. Ta má po obvodu zvýšené okraje, dá se použít jako samostatná pánev, nebo se na ni navrší žhavé uhlí a hrnec pak funguje jako trouba – zahřívá ji nejenom oheň ze spodní části, ale topí i uhlíky shora. Uvnitř kotlíku se vytvoří perfektní prostředí pro rovnoměrnou přípravu pokrmu. 

Údržba a péče o litinový kotlík

Protože kotlík z litiny nemá žádnou povrchovou úpravu, vyžaduje péči, aby přečkal vaření v přírodě a například nerezavěl. 

Litinové kotlíky se vymývají pouze vodou, za pomoci měkké houby, bez chemických čistidel nebo agresivních drátěnek. Jakmile je povrch kotlíku čistý, je třeba jej vysušit a potřít jedlým olejem, stačí papírový ubrousek v oleji namočený. 

Vypálení kotlíku

Aby povrch litinového kotlíku získal patinu, přírodní ochrannou nepřilnavou vrstvu, čas od času ho můžete vypálit. 

Jak vypálení litinového kotlíku probíhá? Čistý kotlík vytřete větším množstvím oleje a prázdný jej dejte rozpálit nad žhavé uhlíky nebo otevřený oheň, až se z nádoby začne kouřit. Poté odstraňte od zdroje tepla, nechte na vzduchu zchladit, zbytky oleje vytřete čistým papírovým ubrouskem. Na další čistý ubrousek nalijte kapku nepřepáleného oleje a kotlík dočistěte. 

Až příště budete přemýšlet, co na zahradě ugrilovat, sáhněte místo grilu po litinovém kotlíku neboli hrnci zvaném Dutch Oven. Uvidíte, že vaše přírodní kuchyně získá zcela nový, neskutečně chutný rozměr.


Další články